Hosszú hetek óta Hujber Ferencék különös válásától hangos a sajtó. A színész és felesége, Cynthia az első perctől kezdve nyitott házasságban élnek, és úgy tűnik, hogy több év után is működőképes a kapcsolatuk. Vajon milyen esetben van kudarcra ítélve a nyitott házasság, vagy vannak olyan helyzetek, amikor épp az menti meg a kapcsolatot, ha nem ragaszkodunk a monogámiához? A Life.hu ennek járt utána.

Nem létezik örök hűség?

Kultúránkban mind a mai napig a monogám házasság számít a párkapcsolati sztenderdnek, aminek társadalmi és vallási okai vannak. Ez a kapcsolati forma azonban egyre ingatagabbnak tűnik, elég csak az egyre csökkenő házasságkötéseket, az egyre riasztóbb válási statisztikákat és az egyre többféle alternatív kapcsolati formát nézni. Hogy létezik-e örök hűség és elvárható-e ez az embertől, arról hosszasan lehetne vitatkozni, de szerencsére nem kell: az alternatív kapcsolati formák ugyanis megadják a választás szabadságát, és a gazdag kapcsolati palettáról mindenki kiválaszthatja az együttlétnek azt a formáját, amiben a legjobban tud működni. Az egyik lehetőség a nyitott kapcsolat, amiben megállapodhat egy pár rögtön a kapcsolat elején, gyakoribb azonban, hogy több évnyi vagy évtizednyi együttlét után merül fel ez az igény. Utóbbi esetben rendszerint az áll a háttérben, hogy eltűnt a tűz a kapcsolatból, elhidegültek egymástól, szakítani azonban nem akarnak, mert egyéb téren jól működik a kapcsolatuk és számos olyan dolog köti össze őket, amit fontosabbnak éreznek a szexnél.

Forrás: Thinkstock

Nehéz döntés

Bármikor merül is fel egy kapcsolatban, hogy a felek nem ragaszkodnak a szexuális kizárólagossághoz, fontos, hogy ezt döntést közösen hozzák meg és mindenki maximálisan elfogadja, itt ugyanis hosszú távon nem működnek a kompromisszumos megoldások. Gyakori, hogy a nyitott kapcsolat csak az egyik fél számára fontos, a másik pedig beleegyezik, mert félti a kapcsolatot és nem szeretné elveszíteni a párját. Ilyenkor rendszerint csak az egyik fél él a szexuális szabadság adta lehetőségekkel, a másik továbbra is monogám marad, ez az aszimmetrikus kapcsolat azonban előbb-utóbb feszültséget szül, ami akár szakításhoz is vezethet. Még közös, megalapozott döntés esetén is számos buktatót rejt ez a kapcsolati forma. Szinte törvényszerűen megjelenik időnként a féltékenység, előfordulhatnak önértékelési problémák a másik hódításait látva, de gyakori a szorongás is, hogy a partner egyik viszonya komolyra fordul. Nyitott kapcsolat esetén tehát különösen fontos a kölcsönös őszinteség és a kommunikáció, hiszen ha ezek a problémák a szőnyeg alá kerülnek, könnyen alááshatják a kapcsolatot.

Forrás: Thinkstock

Megmentheti a kapcsolatot?

Számos nehézséggel kell szembenéznie annak, aki a nyitott kapcsolat mellett dönt, vannak azonban olyan esetek, amikor akár meg is mentheti a kapcsolatot a monogámia felfüggesztése. Ha eleve két poligám ember kerül össze, és ezt felvállalják egymás előtt, kifejezetten jól működhet egy ilyen felállás, hiszen egyszerre tudják megélni a párkapcsolat nyújtotta intimitást és a szexuális szabadságot, ami egy kompromisszumok nélküli, szabad együttlétet eredményezhet. Ha később merül fel ez az igény, mert a felek felismerik az elhidegülést és a szexuális érdektelenséget, akár jót is tehet a kapcsolatnak, ha engedik egymást kalandozni. Egyrészt így elkerülhető a szakítás, másrészt nagyon értékes tapasztalat lehet, ha hosszú idő után ismét hódítani kezdenek és megélik azt, hogy vonzó nők/férfiak, akik felkeltik az ellenkező neműek érdeklődését. Egy ilyen tapasztalat rengeteg önbizalmat ad, és akár a kissé megfáradt kapcsolatba is friss energiát vihet.

5 nőtípus, amitől minden pasi falnak megyhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130705-szex-szerelem-parkapcsolat-a-legrosszabb-notipusok-amitol-a-pasi.html Marie Antoinette orgazmusa (18+)http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130625-tortenelem-szerelem-parkapcsolat-marie-antoinette-es-xvi-lajos-szerelme.html Túlélési taktikák szakítás utánhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130611-szex-szerelem-parkapcsolat-tippek-szakitas-utanra-tulelesi-taktikak.html 6 dolog, ami nélkül nem működik a párkapcsolathttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110811-szex-szerelem-parkapcsolat-hatoldalu-szerelem-avagy-a-kocka-el.html