Debbi Wood egy nem túl hízelgő címet tudhat a magáénak, ő ugyanis a féltékenység jelenlegi világrekordere a Daily Mail szerint. Persze ahhoz, hogy valaki az őrültségével kiérdemelhesse ezt, kell egy társ is, aki elviseli őt egy párkapcsolatban. A Life.hu Debbi és Steve Wood szerelmének nyomába eredt.

Féltékeny vagy? Ez az oka! című cikkünkből, melyben alaposan körbejártuk a témát, kiderült, hogy a féltékenység a legtöbb esetben két okra vezethető vissza: a kisajátításra és a kisebbségi komplexusra. Az előbbi esetében a partnerre vonatkozó birtoklási vágyról van szó, vagyis amikor úgy kezeljük a párunkat, mintha annak teste és lelke a mi tulajdonunk lenne. Kisebbértékűség esetén pedig a mi alacsony önértékelésünk áll a féltékenység hátterében. Ha ugyanis bizonytalanok vagyunk önmagunkban, akkor nem tudatos szinten, de gyermekies függőséget alakítunk ki. Nos, Debbi esetében is pontosan erről van szó.

Debbi és SteveForrás: Northfoto

Van, aki az új pasi volt barátnőjére féltékeny, de az is előfordulhat, hogy egy működő kapcsolatban üti fel a fejét ez a pusztító érzés. A legérdekesebb, hogy ebben a történetben a nőnek még csak oka sincs a hisztire. Mivel azonban önmagát sem képes elfogadni, a párjára és a kapcsolatára vetíti ki bizonytalanságát.

A 30 éves Steve és a 42 éves Debbi kapcsolata mindössze két éve tart, egészen pontosan attól a naptól kezdve, hogy ismerőseik bemutatták őket egymásnak. A legelső randit és az első csókot egy sietős összeköltözés követte, a nő ugyanis azonnal szerelmes lett a férfiba. Mivel ez a kapcsolat első szakaszában még nem volt teljesen kölcsönös, Debbi nehezen tudta kontrollálni a féltékenységét. Pornószűrő programot telepített párja számítógépére és megtiltotta Steve számára, hogy tévét nézzen. Debbi nem szerette volna, ha szerelmének másokon is megakad a szeme, így egész egyszerűen megtiltotta neki, hogy olyan műsorokat nézzen, amelyben nők vannak. Bennünk először itt merült fel a kérdés, hogy Mr. Wood miért nem hagyja ott őrült kedvesét?

Steve azonban maradt, és további megaláztatásokat is boldogan vállalt. Debbi következő lépésként egy poligráfot vett. Nem hitte el ugyanis, hogy távolléte alatt párja valóban nem kapcsolja be a tévét. Amint hazaér, rácsatlakoztatja barátját a hazugságvizsgálóra, függetlenül attól, hogy Steve egész nap otthon gubbasztott, dolgozott, vagy éppen csak a közértbe ugrott le. Szerencsére Steve-nek is feltették a kérdést, hogy mégis miért viselni el ezeket a bizalmatlánsági atrocitásokat. A férfi így nyilatkozott: "Elviselek mindent, mert tudom, hogy lelki társak vagyunk" - állítja, majd pedig kifejti, hogy néha nagyon ideges lesz a poligráftól, és ilyenkor kalapálni kezd a szíve. Ekkor szerelme még kevésbé hisz az ártatlanságában, és még jobban kételkedni kezd a hűségében. Ekkor Steve-nek a hazugságvizsgáló eredményén felül bizonygatnia kell, hogy nem lépett félre sem a boltban, sem pedig az odavezető úton, majd pedig imádkozik, hogy Debbi elhiggye, amit mond.

Forrás: Northfoto

Ahogy azt már a cikk elején pedzegettük, Steve párja testképzavarral és bipoláris depresszióval küzd, sőt, orvosai szerint egyenesen Othello-szindrómás. A kóros féltékenység egyébként Shakespeare Othello című művének főszereplőjéről kapta a nevét, aki túlzottan féltékeny volt a feleségére, Desdemonára. Debbi tisztában van a betegségével, és szerencsésnek tartja magát, hogy a partnere ilyen megértő. Hogy Steve-re a megértő-e a tökéletes szó, abban nem vagyunk teljesen biztosak, a történet kapcsán azonban egy dolog sokaknak feltűnhetett. Méghozzá az, hogy míg végig egy kapcsolatról, egy barátról és egy barátnőről beszéltünk, a pár vezetékneve mégis ugyanaz. Ennek az az oka, hogy az eljegyzést követően, mert mint ismeretes, erre is sor került, a nő még a házasság előtt felvette a párja nevét, hogy ezzel is meggyorsítsa az eljárást, és megsürgesse az esküvőt. 

Az Othello-szindrómával és Steve viselkedésével kapcsolatban Deáki Tímea párterapeuta véleményére is kíváncsiak voltunk. Legközelebbi cikkünkben szakértőnk segítségével a másik oldalt is megvizsgáljuk.