Sokkal kevesebbet szexelünk, mint tíz éve című cikkünkhöz szakértőnket, Deáki Tímeát hívtuk segítségül. Párterapeutánk elmondja, mi az oka a jelenségnek, és miért élünk ma ritkábban nemi életet, mint korábban.

"Ahogy ezt a tíz évvel ezelőtti kutatási eredményhez viszonyított legfrissebb felmérés is mutatja, valami komoly változáson megyünk át mindannyian. Ki lehetne indulni abból az egyik meglátásból, hogy torzítanak az eredmények és nem mindenki ad őszinte választ egy szexualitással kapcsolatos kutatási kérdésre. Ezt azért zárnám ki, mert az emberek alapvetően nem változnak: tíz éve, és idén is hasonló korosztályból való fiúkat és lányokat szólaltattak meg. Innen kezdve valóban elég a két kutatási eredmény közötti különbséget, vagyis azt a tényt megvizsgálni, hogy miért csökkent drasztikusan a szexuális együttlétek száma" - kezdi érvelését Tímea.

Forrás: Thinkstock

"Ha azt mondjuk, hogy a hetvenes évek volt a szexuális forradalom időszaka, ezzel azt is kijelentjük, hogy már bő negyven éve minden tabut ledöntöttünk ezzel a témával kapcsolatban" - állítja a szakértő, aki szerint hiába lettek korosztályos megjelölésű karikák a tévében, hiába vannak mell és altesttájon kitakarva a lapokban megjelent fotók, ezeket már igazán senki sem veszi komolyan. Ma már a szexlapok sem tűnnek igazán hatékonynak, és a könnyedebb erotikus internetes oldalak is haldokolnak.

Szakértőnk elmondása szerint a technika rohamos fejlődése, így az internet szinte mindenhová begyűrűzése tökéletes táptalaja a problémakörnek. Ma bárki, bármikor és bárhol elérhet szexuális oldalakat, és így bizonyos dolgokat megélve már nem feltétlen van szüksége egy másik ember tényleges közelségére. A netes, olykor anonimitást is lehetővé tevő világában mindenki az lehet, akivé válni akar, és előadhatja, hogy mekkora ász. Kibújva a biztos menedékből a valóságba már nem lenne olyan magabiztos, mint egy chat-szobában, így inkább nem is teszi.

Forrás: Thinkstock

"Úgy tűnik, hogy a szexualitás, mint olyan, elértéktelenedett- fejti ki Deáki Tímea, akinek véleménye szerint túlságosan könnyen kapható, így már nem ér kellő befektetést. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne ezt vágyná szinte mindenki. Ezt akarjuk, csak ebben a rohanó, erősen érzelemmentes világban nehéz az olyan dogokkal mit kezdeni, ahol a vágyak és érzelmek kifejezése elvárás. Ki szeret a párjával együtt lenni csók, simogatás és becéző szavak nélkül? Csak ezekkel együtt lesz az együttlét bensőséges és értékes. Ehhez viszont az kell, hogy merjük kiadni magunkat és vállaljuk fel érzéseinket őszintén. Az ettől való félelem okán lett a szex mára egy kipipálandó feladat, és így egy haldokló együttléti forma. Rövidtávon persze lehet csak a szexért önmagáért ágyba bújni, de hosszú távon ez nagyon kevés.

"Amíg nem tanulják meg az emberek újra, hogy a szeretet alapja az őszinteség és az odaadás, addig tízévente (reméljük nem gyakrabban) folyamatosan csökkenő tendenciákról fogunk olvasni. Ki hallott már arról, hogy az az erős, aki meri gyengének mutatni magát? Furcsa, mi? Pedig működik!"