Mi az oka annak, hogy még mindig a nők feladata a védekezés és a családtervezés megszervezése? Miért mi szedjük évtizedek óta a különböző hormonbombákat, mialatt a férfiak nagy kegyesen hébe-hóba felhúznak egy gumit? Tényleg nincsenek normális férfi fogamzásgátló módszerek?

Állítólag vannak. Csak éppen senkinek nem éri meg piacra dobni őket. Hogy miért? Mert a teremtés koronái már a gondolattól is hidegázást kapnak, hogy lenyeljenek egy olyan bogyót, amelyet egereken teszteltek, és amik valamilyen formában kárt tehetnek tökéletes spermáikban.

Forrás: Thinkstock

Időnként fel-felröppen a hír, hogy rövid időn belül boltokban a férfi fogamzásgátló, utána azonban ugyanúgy nem történik semmi. Újra mi ülünk a váróban, hogy felirathassuk nőgyógyászunkkal a drága csodaszert, majd pedig figyelmeztethetjük magunkat minden egyes napon annak helyes használatára. Nem csoda, hogy ezt a bonyolult machanizmust nem merjük a férfiakra bízni. Mert ha lenne is fogamzásgátló férfiaknak, melyik nő merne nyugodtan hátradőlni egy olyan mondtat után, hogy; Persze drágám, bevettem?

Egyszer már feltettük a kérdést, hogy mégis mi a baj a pasiknak szánt tablettával. Korábbi írásunkból kiderült, hogy leginkább az érdektelenség. A férfiak számára kikísérletezett hormontartalmú fogamzásgátló iránt ugyanis nagyon csekély volt az érdeklődés, legalábbis az ő részükről. "Legtöbbjük félt, hogy nem lesz többé erekciója, örökre terméketlenné, vagy a hormonoktól esetleg túl nőiessé válik. Érdekes, hogy a nők fogamzásgátló tablettái, melyeknek ugyanúgy vannak mellékhatásai, nem tűnnek annyira elfogadhatatlannak" - derül ki akkori cikkünkből, amely természetesen az urak álláspontjára is kitért. Ez így hangzik: "Soha nem vennék be hormontartalmú gyógyszert, akkor már inkább egy gyerek."

"Egy hazai felmérés szerint a nők kicsivel több mint a fele szed hormontablettát" - írja a Feminfo blog, amely szerint minden második nő elégedetlen a rendelkezésre álló fogamzásgátlási lehetőségekkel. Kényelmetlennek és a testi-lelki egészségükre károsnak érzik a tablettaszedést, sokan pedig mellékhatásokra panaszkodnak. Egy 2000-ben készült felmérésben a megkérdezett nők háromnegyede azt mondta, szeretné, ha ezentúl a partnere szedne fogamzásgátlót. A kutatás óta több, mint tíz év telt el, ennek ellenére sehol semmi. 

Az elmúlt évtized rémhírei, ha másra nem is, arra jók voltak, hogy megágyazzanak a különböző paráknak és félelmeknek. Létezik normális férfi fogamzásgátló módszer? című cikkünk szerint a férfiaknak kifejlesztett változat egészségügyi károkkal járhat, visszafordíthatatlan sterilitást, gyomor- és veseproblémákat, valamint libidócsökkenést okozhat. Akkor azt írtuk, folyamatosan fejlesztenek a gyógyszeren, és hogy a kutatók ígéretei szerint már nem kell sokat várnunk a mellékhatások nélküli férfi fogamzásgátlóra. Arra a készítményre, amely csak ideiglenesen állítja le a spermiumtermelést, és a súlyos mellékhatásokért részben felelős szteroidokat sem tartalmazza.

Forrás: Thinkstock

A fentebb már említett blog cikkének konklúziója, miszerint a férfiak felelőssége a védekezésben meglehetősen háttérbe szorul, valamint, hogy a csillió forintért újabb és újabb termékeket fejlesztő gyógyszeriparban pontosan tudják, egyszerűen nem érné meg piacra dobni a férfi fogamzásgátló tablettát, komoly kommentharcot indított el. 

Segra
"Hát lehet, hogy feltalálják a férfi fogamzásgátlót, de az is biztos hogy én jobban szeretném öntudatos nőként magam rendezni a dolgot. Ha a másik másnaposan kihányja, és emiatt én meg utána a jövö hónapban terhes vagyok, az nagy szivás. Én meg nem szedek tabit. Vannak ennél jobb nöi módszerek."
Fló
"Ha nekem férfiként nem hiszik el, hogy tényleg szedek tablettát, adott esetben, az elég ciki. Nem esne jól, ha ennyire nem bízna meg bennem a barátnőm. 

De egyébként lényegi szempontból ez egy újabb öngól a feminizmusnak."
Dominicus
"Lehet, hogy a tényleg azért nem dobják piacra a gyógyszergyárak a férfi fogamzásgátlót, mert nincsen rá igény a férfiak részéről. Talán bűn az, ha nyereségorientált vállalatok nem fektetnek be egy valószínűleg veszteséges üzletbe?"
DAnna
"Itt most tényleg van, aki azt hiszi, hogy egy bármilyen népi mozgalom, mint akár a feminizmus is, képes lenne gátat vetni egy új egészségügyi termék piacra dobásának, ha az a gyártók szerint kifizetődő lenne? Ne már..."
Dominicus
"Én valószínűnek tartom, hogy sok férfi tényleg azt gondolja, hogy a nő dolga a fogamzásgátlás, hiszen ők esnek teherbe, nem a férfiak."
DAnna
"Ha a férfi fogamzásgátlónak lenne kereslete, és férfiak tömegei követelnék, hogy én akarom a nyakamba venni ezt a felelősséget, hogy az asszonynak ne kelljen hormonokkal mérgeznie a szervezetét, akkor már rég a piacon lenne. De nem követelik. Mint ahogy sokan gumit húzni sem hajlandóak, mert az kényelmetlen..."
Egy névtelen felhasználótól
"Engem személy szerint nem érdekel a tabletta kérdés. Szerintem senkinek sem kéne hormonnal tömnie magát, én legalábbis jól megjártam vele. Az összes létező mellékhatás jelentkezett, végére már depressziós voltam.

Próbáltam megbeszélni a párommal, hogy szeretném abbahagyni, találjunk más módszert, de folyton elterelte a témát és elutasított. Sokáig eltűrtem (így utólag belegondolva nem kellett volna), de elegem lett, és megmondtam, hogy vagy gumit húz, vagy nincs több szex, mert én abbahagytam a tablettát…. Érdekes, azóta képes fölhúzni azt a gumit. Sőt, én lassan már szeretnék gyereket, ő meg retteg tőle, úgyhogy teljes egészében rábízhatom a dolgot."

Hogy a tudomány, vagy a gazdasági szempontok valóban visszatarthatják-e ez a fogazmásgátlási áttörést, egyelőre nem tudni. Ahogy a hozzászólásokból is látszik, az sem jelenthető ki egyértelműen, hogy melyik nem várja jobban, illetve kevésbé, hogy a gyógyszertárakba kerüljön a készítmény.