Újrajátszanád velem? Ezt várjuk a házassági fogadalom megújításától

eskü esküvő Bea asszony házasság párkapcsolat Deáki Tímea Mariah Carey Jay Z Seal Beyoncé Győzike párterapeuta Dean McDermott fogadalom Heidi Klum Nick Cannon Tori Spelling
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy tartják, minél erősebben bizonygatunk valamit, annál nagyobb vele a baj. Továbbá, hogy a túlzott dicsekvés mögött is épp az ellenkezője bújik meg. De vajon igaz ez az esküvői fogadalmak megerősítésére is? Az évekkel később megismételt szép szavakra? A Life.hu most annak járt utána, mit tesz hozzá a mindennapos házassághoz, ha újból eljátsszuk azt a bizonyos nagy napot.

A "boldogít, amíg meg nem" bájital

"Számomra az esküvő az életem egyik fontos pillanata volt, ami egyszeri és megismételhetetlen. Nincs szükségem arra, hogy újra és újra kimondjam az igent, és igazából nem is értem, mások miért teszik. Ha bárki azt hiszi, hogy egy ilyen megújításféle változtat bármin is, az szerintem téved. Persze, viccből vagy hóbortból lehet esküdözni újra és újra, de szerintem ezzel az eredeti veszíti el a jelentőségét" - állítja a 30 éves Barbara, aki párjával a házassági évfordulókat mindig megünnepli, de úgy érzi, megújításról számára szó sem lehet.

Deáki Tímea, a Life.hu párterapeutája szerint azonban vannak házastársak, akik rendszeresen hálát adnak a sorsnak, hogy azzal az emberrel tölthetik a mindennapjaikat, akit korábban választottak maguknak. És ennek lehet az egyik jele az eskü újrafogadása. "Például azért, mert ők sokkal érzékenyebbek másoknál, és a környezetükben végbemenő negatívumok így hatnak vissza rájuk. De elképzelhető az is, hogy korábban voltak nehezebb éveik, ám végül kiderült, hogy mégiscsak egymással a legjobb. Ha majdnem elváltak - sőt, van, aki el is jut idáig -, de végül úgy tartják, hogy mégis együtt a legjobb, egy második/új esküvő mindenkinek egyértelművé teszi, hogy ők még valóban összetartoznak" - véli a szakértő.

A mai, kicsit kevésbé érzelmes világban vannak, akik szembemenve a trendekkel, igenis megmutatják, lehetséges ma is, hogy több évig, akár több évtizedig is jó lehet egy ember mellett.
Forrás: Thinkstock

Bárhová indulunk romokon lépkedünk?

Ha az ember gyermeke kitartóan fórumozik a témában, láthatja, hogy a legkülönfélébb indokokra hivatkozva kívánják oly sokan másodszor vagy harmadszor is pusztába kiáltani a fogadalmukat. Maja például így kéri sorstársai segítségét: "2003-ban házasodtunk a férjemmel. Több ok miatt sem volt fehér ruha, sem nagy felhajtás, sem semmi extra. Nemsokára 10 éves házasok leszünk, szeretnénk újra csinálni a hivatalos procedúrát - már a gyerekekkel együtt, ahogy 'klasszikusan' szokták. Tudja valaki, hogy működhet? Mintha az első alkalom lenne, csak más szöveg és nincs aláírás?"

Azon kérdések, miszerint van-e értelme megismételni az esküt, és hogy vajon tényleg megerősíti-e mindez a házasságot, igencsak megosztják a hozzászólókat. Van, aki szerint ha a pár már évek óta romokon lépked, aligha tudják egy újabb és tökéletesebb, szombati ceremóniával újjáépíteni a hamvába holt hétköznapokat. Aztán persze olyan is van, aki épp ettől a gesztustól kap új erőre.

Judit, 34, szerkesztő

"Miért ne? Nekem elsőre furán hangzott, amikor a férjem előállt azzal az ötlettel, hogy a hamarosan bekövetkező, 10. házassági évfordulónkon ismételjük meg az esküvőnket - nyilván szolidabb kiadásban. Azzal érvelt, hogy ez volt élete legnagyszerűbb élménye, és szeretné megismételni, újra átélni. Bár elsőre furcsálltam, azóta átértékeltem ezt az ötletet. Nekem is ez volt életem legszebb pillanata, és így már a gyerekünk is a részese lehet annak, amiből anno kimaradt.

Ja, és talán még annyi, hogy jó érzés lesz ennyi év után ismét egymás szemébe nézni, és igent mondani, illetve hallani. Hogy tudom, annyi nehézség és veszekedés után is újra megtenné... Szerintem ez egy hatalmas bók!"
Forrás: Thinkstock

A Wedding.theknot.com például olyan okokat is említ, miszerint ha azon a bizonyos nagy napon a házaspár még csak egy szolidabb esküvőt engedhetett meg magának, később, miután javult az anyagi helyzetük, megélhetik azt, amire korábban nem volt módjuk. A lap arra is kitér, hogyha az egyik fél betegsége után döntenek amellett, hogy újra kimondják az igent, akkor az felér egy újjászületéssel és egy tényleges újrakezdéssel. Az pedig, hogy a csemeték is jelen lehetnek, természetesen hab az esküvői tortán. És persze vannak olyanok is, akik csak a buli miatt csinálják...

"Nekünk - és remélhetőleg a vendégeinknek is - akkora élmény volt az esküvő és a lagzi, hogy megbeszéltük a férjemmel, ilyen bulit ötévente mindenképp össze kell hozni. Csak a számlát más fizesse a végén! És milyen jópofa lesz, amikor már a gyerekeink is részt vehetnek ezen az eseményen, vagy épp egy fehér homokos tengerparton mondjuk ki újra az igent - ami szerintem minden nő álma" - meséli a 29 éves Dóri, akinek két és fél éve volt az esküvője. Így vélekedik egyébként a 35 esztendős Edith is: "Jól ki van ez találva a hagyományainkban: ezüst- és aranylakodalom. Vagyis nem az esküt, hanem a bulit ismétlik meg. Na, abban mi is simán benne lennénk a férjemmel!"

Deáki Tímea:

Azoknál a pároknál, akik a házasságuk alatt tesznek újabb fogadalmat, szinte borítékolható, hogy nem válnak el. Ugyanis ők nem valami konfliktus, egyszerűen csak az egymás iránt érzett szeretet okán akarják újra átélni a házassági ceremóniát.

Amikor már nem olyan édes az élet

A sztárvilágban is dívik az ily módon való kapcsolaterősítés, tegyük azonban hozzá, hogy inkább kevesebb, mint több sikerrel. Hazánkban Győzike és Bea asszony az örök csúcstartó, ők vagy hatszor esküdtek újra, mindezt egy olyan, kétmilliós nézőszámmal záró realityshow-ban, amit önbevallásos alapon egyébként senki sem nézett.

Évente örök hűséget fogadott egymásnak Heidi Klum és Seal is, ennek ellenére 2014 októberében mégis kimondták a válásukat. Mariah Carey és akkori férje, Nick Cannon rapper négy évvel az esküvőjüket követően, 2012-ben, Párizsban újra letették a házastársi esküt, az ő válásuk pedig jelenleg is tart. Szintén 2012-ben a 44 éves David Guetta is megújította 20 éves házasságát, akkor persze még nem tudhatta, hogy már csak két évig lesznek együtt a szerelmével. Házasságuk felbontását 2014 áprilisában mondták ki.

Persze, aki keres, talál pozitív celebpéldát is. Ilyen például Tori Spelling és Dean McDermott színész esete, akik a negyedik házassági évfordulójukon kötötték össze újfent az életüket. De említhetnénk akár Beyoncé és Jay Z szerelmét is, akik tavaly októberben erősítették meg így a kettejük közt lévő köteléket.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.