Előfordul, hogy két embernek problémája van egymással, kialakul kettejük között a
nézeteltérés. Ha valami úton-módon megtalálják a probléma gyökerét, és azt jól kezelik, akkor azt tapasztalják, hogy ez a probléma egy szempillantás alatt megoldódott.

Viszont ha nem találják meg azt a pontot, ahonnan ez kiindul, vagy megtalálják, de nem a jó kezelést alkalmazzák, akkor azt fogják tapasztalni, hogy a fennálló probléma egyre bonyolultabb lesz.

Forrás: Thinkstock

Az egész ügy egyre szövevényesebbé válik. Egyre kilátástalanabbá és egyre megoldhatatlanabbá.

Pilát Gábor

Az elmúlt húsz évben közel 13 ezer embernek tartottam értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeket, és már a kezdetektől azt figyeltem meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság, az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság.

A "Tabuk nélkül a párkapcsolatról" közösséget azzal a céllal hoztam létre, hogy a tapasztalataim alapján támogatást, segítséget nyújtsak azoknak a pároknak és párjukat kereső embereknek, akik minőségi élet megélésére törekszenek, legyen az párkapcsolat, munka, gyereknevelés vagy önmagunk megtalálása a világban.

www.pilatgabor.hu,
Facebook/Tabuk nélkül a párkapcsolatról

Két alapvető hibát szoktak elkövetni az emberek

Az egyik, amikor elfogadják a helyzetet, egyfajta magyarázattal szolgálnak annak igazolására. Mondok egy példát. Azt tapasztalják, hogy egyre kevesebbet beszélgetnek egymással, egyre felszínesebben. Azt a magyarázatot találják ki maguknak, hogy ennyi idő után elfogadott dolog, hogy kevesebbet beszélgetnek egymással a párok. Nyilván ezzel egyfajta hamis állítást visznek bele a kapcsolatukba, hogy az fenn tudjon maradni. A helyzet természetesen nem fog változni. Sőt ennek van egy olyan hátulütője is, hogy már egyre kevesebb szándékuk lesz arra, hogy megoldják a kialakult helyzetet.

A másik hiba sem jobb: amikor ugyan megtalálják az igazi okát a kettejük közötti problémának, de rossz kezelést alkalmaznak. Nézzünk erre is egy példát!

Vannak olyan témák, amivel rendre zátonyra futnak, amikkel többször beleszaladtak a zsákutcába, és valahogy sikerült kikecmeregni belőle. Előveszik a témát, beszélnek róla, de nem történik változás. Aztán valamelyik megsértődik, vagy esetleg összeveszés a vége. Másodszorra, harmadszorra vagy negyedszerre már nem akarnak róla beszélni, és úgy döntenek, hogy „legyen ez tabu”. Innentől kezdve kialakult a következő gond, hogy nem kommunikálnak egymással erről a problémáról, így az nem oldódik meg, és még bonyolultabb lesz.

Forrás: Thinkstock

Mert sajnos vagy hál' Istennek ebben az univerzumban stagnálás nincsen, valami vagy javul, vagy romlik, de ugyanolyan nem marad.

Tehát minden egyes rossz kezelés alkalmával azt fogjuk tapasztalni, hogy a helyzet is egyre rosszabbá válik. Ez nagyjából olyan, mint amikor találkozol egy párral, és azt mondják, hogy vannak ugyan problémáik, de kezelgetik azokat.

"És mióta kezelitek?" - kérdezed.
"Közel két éve, de rajta vagyunk, dolgozunk rajta" - jön a válasz.
"És javult valamit a helyzet?"
"Hát igazából még nem javult."

A tévedés nagyon minimális kockázatával, így reagálhatnál:

"Kedves barátaim, az a gyanúm, hogy nem az igazi miértet kezelitek. Nem találtátok meg a valós okot, vagy nem jó kezelést alkalmaztok."

Nyilván nehezen hinnék el, hiszen ők jó szándékkal már két éve tényleg azon vannak, hogy rendbe rakják ezt a dolgot. Valamit egyszerűen nem jól tesznek. Vagy nem találták meg az igazi okot, vagy nem jól kezelték.

Forrás: Origo

Ha megtaláljuk, és jól kezeljük, akkor az a tapasztalat, hogy a probléma nagyon gyorsan meg tud oldódni. Tehát nem feltétlenül idő kérdése, hogy egy nagyon nagy gond, probléma, ellentét semmivé váljon két ember között, ha azt ilyen módon tudják kezelni.