Nagy szerencséje van annak, aki megoszhatja valakivel a párkapcsolati problémáit. Mondjuk egy baráttal. Vagy ez mégsem akkora szerencse? Nem, mert nem ott kezelődik a probléma, ahol született, sőt a legnagyobb csapda az, ha azt gondoljuk, hogy azért, mert valakinek kiöntöttük a lelkünket, és beszéltünk a gondjainkról, az már megoldódott.

Létezik egy olyan mondás, miszerint a probléma soha nem a jelenben van. Ugyan ott nyilvánul meg, de a gyökere bizonyossággal a múltban keresendő. 

Forrás: Thinkstock

Mondjuk a tanuló elakad a tanulmányaiban. A tanár meg is kérdezi tőle (szinte biztos, hogy ezt kérdezi): „Mit nem értesz?” Tehát feltesz egy olyan kérdést, amire esélye nincs a tanulónak jó választ adnia, hiszen ő zűrzavarban van. Az egyetlen jó kérdés, a „Mi volt az utolsó, amit még tökéletesen értettél?” lenne. Ezzel az elakadás helyét is be tudnánk azonosítani, hiszen az közvetlenül az után lenne, amit még értett. Egy szó mint száz,

ha nem a jó helyen és nem a jó időben kezeljük a problémát, akkor legfeljebb tüneti kezelést fogunk tudni alkalmazni.

Pilát Gábor

Az elmúlt húsz évben közel 13 ezer embernek tartottam értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeket, és már a kezdetektől azt figyeltem meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság, az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság.

A "Tabuk nélkül a párkapcsolatról" közösséget azzal a céllal hoztam létre, hogy a tapasztalataim alapján támogatást, segítséget nyújtsak azoknak a pároknak és párjukat kereső embereknek, akik minőségi élet megélésére törekszenek, legyen az párkapcsolat, munka, gyereknevelés vagy önmagunk megtalálása a világban.

www.pilatgabor.hu,
Facebook/Tabuk nélkül a párkapcsolatról

Ugyanez a helyzet a párkapcsolati gondok harmadik féllel történő megbeszélésével. Nem a forrásnál kezeled a problémát. Olyan ez, mint amikor kifogy a benzin a kocsiból, és attól várnánk a megoldást, hogy feltöltjük az ablakmosó tartályt.

Mindent kezelj a forrásnál! Őrületesen bátornak kell lenni ahhoz, hogy teljesen megnyíljunk a társunk előtt, és a szerelmespár, a házastárs székéből át tudjunk ülni a "barát" feliratúba. Vesztenivalód ugyan van, de csak látszólag. Amit nyerhetsz, az viszont felbecsülhetetlen.

Az az, amire a lelke mélyén mindenki vágyik. Hát szerezd meg!