Ha a szex és a terapeuta egy szóban szerepelnek, az elsőre nem éppen bizalomgerjesztő. Van néhány tévhit, ami akaratlanul is kialakult a szexterapeutákkal kapcsolatban, ezekről rántjuk most le a leplet!

1. Nem tanulsz új pózokat

Néhány emberben az a tévhit él, hogy egy szexterápia alkalmával meztelenre kell vetkőznie, de mivel a nevében is benne van a terápia szó, semmi ilyenre nem kell gondolni. A pszichoterápián alapuló kezelés szexuális és párkapcsolati gondokat hivatott kezelni, a lényege, hogy az illető problémájának gyökerét megtalálja a szakember.

Forrás: Thinkstock

2. Szinglik is mehetnek szexterapeutához

Nem számít furcsának, ha egyedül mész, elvégre többen már a következő kapcsolatuk előtt szeretnék megoldani a fennálló problémákat.

3. Ha valami nem stimmel, minél előbb menj el

Mármint a terapeutához. A szexterápia leggyorsabb és leghatékonyabb megoldásmódja, ha konkrét szexuális diszfunkcióval fordulsz szakemberhez. Ha a probléma túl hosszú ideig áll fenn, az illető pedig halogatja a megoldást, az akár szorongást is előidézhet benne. Ergo minél tovább van bennünk egy probléma, annál nehezebb lesz megoldani.

4. Ne lepődj meg, ha nem csak a szexről esik szó

A szexuális élet nem csak egy légüres tér, az életünk több részével is (munka, család, párkapcsolat) összefügghet. Néhány kérdés valószínűleg kapcsolódni fog az egyén szorongásaihoz.

5. Nem biztos, hogy ő segíthet a problémádon

A férfiak korai magömlése vagy merevedési zavarai, az orgazmusra való képtelenség, szex közbeni fájdalom és társai. Bizonyos esetekben biológiai eredetűek a szexuális problémák, amely már egy nőgyógyász vagy urológus szakterülete.

6. Nem muszáj a partnereddel menned - de ajánlott

Lehet, hogy zavarban érzed magad, ha a szexuális gondjaitokról beszélsz vagy a partnered találja arcpirítónak. A szexterápia hatékonyabban működik, ha mindkét érintett jelen van.

Forrás: Thinkstock

7. Nem fog meg vagy elítélni

Egy terapeuta (bármi is legyen a szakterülete) mindig a páciensek érdekeit nézi, nem fog leszidni vagy kiborulni, ha (szerinted) rosszat mondasz neki.

4 dolog, amit senki nem mond el neked a 35 éves kor utáni szexről
Többen úgy képzeljük – vagy még bele sem gondoltunk – hogy a menopauza ideje alatt ugyanolyan jó lesz a szex, mint addig. Ez nem teljesen állja meg a helyét, cikkünkből kiderül, hogy miért!