Mindenki ismeri az első randik tízparancsolatának legfontosabb pontjait. Öltözz megfelelően, ne késs el, légy kedves és udvarias, ne csak magadról beszélj. Most 687 egyedülálló bevonásával készült egy felmérés, amely három lépésben vizsgálta, hol fordulhat rossz irányba egy első randevú – vagy az ahhoz vezető út. 

Az Elittárs kutatása elsőként arra tért ki, hogy melyek azok a tényezők, amelyek kizárják, hogy a társkeresőn az egyedülállók felvegyék valakivel a kapcsolatot, vagy válaszoljanak az üzenetére. A férfiak 42 százalékát a túl kihívó, vagy igénytelen profilképek riasztják el leginkább, 22 százalékuk a helyesírási és nyelvtani hibákat, 18 százalékuk pedig a személytelen üzeneteket küldő partnerjelölteknek nem ad esélyt.

A nők ezzel szemben legtöbben (43 százalék) a nyelvtani vagy helyesírási hibákban bővelkedő adatlapok tulajdonosait utasítják vissza, 33 százalékuk a profilképet tartja a legmeghatározóbbnak, 20 százalék pedig a nem személyre szóló üzenetekre nem válaszol szívesen. Nem zavarják viszont különösebben az egyedülállókat a giccses idézetek (3 százalék) és az olyan rövidítések, mint a „vok”, „szted”, „vmi”, ezeket a válaszadóknak csak 6 százaléka jelölte meg kizáró oknak. 

Forrás: Dreamstime

Első benyomások a legelső randevún

A felmérés második lépésként azt vizsgálta, hogy az első randin mi sülhet el balul. Az eredményekből kiderült, hogy a férfiakat mindennél jobban zavarja, ha randevúpartnerük a telefonját nézegeti (52 százalék), a nőknek csak 20 százaléka tartja ezt zavarónak, szerintük a legriasztóbb, ha a randevúpartnerük túl sok alkoholt fogyaszt (60 százalék). Ezt a két tényezőt átlagosan rosszabbnak ítélték az egyedülállók, mint a kellemetlen testszagot (49 százalék) vagy leheletet (37 százalék).

A válaszadó társkeresők 36 százaléka gondolja úgy, hogy kizárja a második randevút, ha kínos a beszélgetés, valamint az is kiderült, hogy a férfiak 84 százaléka és a nők 72 százaléka rosszabbnak tartja, ha a randipartner túl keveset beszél, mint ha be nem áll a szája.

Kevésbé zavaró tényezők

A fentiekkel szemben 

a találkozóról való késés átlagosan csak a válaszadók 7 százaléka szerint elfogadhatatlan, 

és 4 százalékuk nem találkozna a másikkal még egyszer, ha az túl- vagy alulöltözötten érkezne a randevú helyszínére. Az egyedülállóknak csak 2 százaléka szerint kizáró ok, ha a randipartner rosszul csókol, és a nőknek átlagosan kevesebb, mint 3 százaléka nem menne második randevúra valakivel, aki nem ajánlja fel, hogy fizeti a számlát, vagy akivel felesben fizetik. Inkább számít riasztónak, ha a randevúpartner illetlen a felszolgálóval (13 százalék), esetleg rémesen eszik (16 százalék). 

Forrás: Dreamstime

A nők 32 százalékát az is elriasztja egy második randevútól, ha 

a férfi az első találkozás végén szeretkezni akar, a férfiaknak viszont csak 8 százalékát zavarná ez. 

Ha vége sincs az első randevúnak, de már menne

Az egyedülálló nők 31 százalékával fordult már elő, hogy egy zavaró tényező miatt a tervezettnél korábban befejezett egy randevút. A nők 51 százaléka még nem csinált ilyet, de úgy gondolja, hogy szükség esetén megtenné, ilyenkor azonban kétharmaduk őszintén elmondaná, hogy miért hagyja ott a randipartnert, csak 17 százalékuk keresne valamilyen kibúvót annak érdekében, hogy gyorsabban elmehessen a randiról. 

Ghosting, avagy nyomtalanul felszívódni
Az egyik pillanatban romantikusan vacsoráztok a pároddal egy kellemes helyen, a másikban pedig szőrén-szálán eltűnik az életedből. Nincsenek magyarázatok, nincsenek észszerű érvek, csak a fejedben szüntelenül kavargó kérdések, hogy aktuális kedvesed miért lépett le egyetlen szó nélkül.

Kimondhatjuk, hogy ez a szakítás egyik legszívtelenebb alternatívája, és úgy tűnik, az internetes társkeresők kusza világában egyre többen húzzák magukra a fantom gúnyáját. A ghostingolásról itt írtunk korábban.

A férfiak 80 százaléka még nem fejezett be a tervezettnél korábban randevút, de 38 százalékuk megtenné, ha szükséges lenne, ilyenkor azonban a többség náluk is inkább őszinte lenne, csak 7 százalékuk keresne valamilyen fals indokot a távozásra. 

Forrás: Dreamstime

Az első randevú után

Az után is el lehet rontani a második randevúra való esélyt, hogy jól sikerült az első. A nők 37 százaléka nem találkozna még egyszer szívesen olyasvalakivel, aki már az első randit követően szerelmet vall neki, a férfiak 31 százaléka gondolkodik ugyanígy. A férfiak közel fele (49 százalék) pedig attól riad el, ha a randevúpartner üzenetekkel árasztja el anélkül, hogy megvárná a válaszait. Mindkét nem második legsúlyosabb okként azt látja (átlagosan 16 százalék), 

ha a másik fél nem válaszol nyomban az üzeneteire. 

Nem számít azonban kizáró oknak, ha a randevúpartner rögtön ismerősnek jelöli a Facebookon: a férfiaknak 5, a nőknek csak 2 százaléka jelölte ezt taszítónak. 

Mikor álljak le a tinderes párkereséssel?
Az online párkeresés egy érzelmi hullámvasút. Az érzéseid mindig veszélyben vannak, és könnyen elérheted azt a pontot, ahol úgy tűnhet, hogy soha nem találod meg azt a férfit, akit szeretnél. Ha már hosszú hónapok vagy évek óta a virtuális térben vadászgatsz, és rettenetesen unod a vakrandikat, sőt a legutóbbit csak azért szkippelted, hogy ne kelljen belebújnod a csini ruhádba (és hajat mosnod előtte), ideje behúznod a kéziféket. A dating burnout jelenségről itt írtunk korábban.