Még mindig tabunak számít, pedig nyilvánvaló, hogy a legtöbb sportolónő teljesítményét jelentősen befolyásolja a menstruáció. Van, aki állítja, az első helyről az utolsóra esik vissza, de akad, aki képes leküzdeni a rosszullétet. Nos, Fu Yuanhui úszónő az utóbbi kategóriába tartozik, hiszen a váltó negyedik helye után a verseny előtti menstruációjáról beszélt.

Nemzeti hősként fogadták Kínában Fu Yuanhui úszónőt, aki a váltó negyedik helyének megszerzése után

a menstruációjáról beszélt.

Az amerikai Kathleen Baker, Hosszú Katinka, a kanadai Kylie Masse és a kínai Yuanhui FuForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Al Bello

Egyébként nem csak Kínában, hanem világszerte is sokan vannak, akik tabuként kezelik a menstruációt, az ezzel járó fájdalmakat pedig sokszor csak női hisztiként kezelik. Ezért is volt meglepő, hogy Fu megszólalt a témában.

"Nem teljesítettem ma valami jól. Úgy érzem cserben hagytam a csapattársaimat" - mondta, mikor az állami CCTV riportere megkérdezte, miért fájt annyira a hasa, Fu ekkor elárulta hogy a verseny előtti napon jött meg neki.

"Tegnap jött meg a menstruációm, ezért nagyon fáradtan éreztem magam, de ez nem mentség, nem úsztam valami jól" - mondta a sportoló.

A menstruáció alatt a nők szervezete vért veszít, ezáltal pedig nagy mennyiségű vasat is, ami a fizikai és a szellemi teljesítőképességre is rosszul hat (A kép illusztráció)Forrás: Dreamstime

Fu nyilatkozata sokakból dícséretet váltott ki, és ennek hangot is adtak a kínai közösségi oldalakon. Rengeteg rajongó megjegyezte például, hogy a sportolónak nem kellene bűntudatot éreznie, hiszen

a negyedik hely is szép teljesítmény.

A kép illusztrációForrás: Thinkstock

Egy kutatás egyébként rávilágított arra, hogy Kínában a hiányos iskolai felvilágosítás és a kulturális tabuk miatt csak a nők 2 százaléka használ tampont a menstruációja alatt.

Így hat rád a menstruáció - helló tűsarok!
Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tettenérhetőek a menstruáció alatt. De mi történik ezeken is túl a szervezetben? A teljes cikket itt elolvashatod!