A virtuális társkeresés iszonyú fárasztó tud lenni, és nem lehet megúszni a kellemetlen szituációkat. Például ott vannak a kéretlen péniszfotók, a kamu profilok, és az sem mindig világos, hogy az emberek milyen típusú kapcsolatban gondolkodnak. A szájbertér egy bonyolult és kifürkészhetetlen világ, de létezik egy hely, ahol nincsenek álarcok, mellébeszélések és hazug mondatok. Úgy hívják, hogy Ohlala, de sokan csak a szex Uberjének nevezik.

A közös mozizástól a szexig

Eddig többnyire olyan online alkalmazásokról hallottunk, amelyek a klasszikus ismerkedés elvére épülnek, vagy (még ha burkoltan is) a társkeresés és a szex határán mozognak. A közelmúltban viszont megjelent egy olyan app, ami valahol a kettő között helyezkedik el. „Gyors. Anonim. Egyszerű.” Ez a mottója az Ohlalának, amelynek létrejötte Pia Poppenreiter és Torsten Stüber nevéhez köthető (éppúgy, mint a szexuális szolgáltatásokat közvetítő Peppr is). 

Forrás: Dreamstime

Az applikáció lehetővé teszi a „fizetett randizást”, és minden, ami a felhasználók között történik – a közös mozizástól a romantikus vacsorán át a szexig – az csakis az ő döntésük. Talán az egyik legnagyobb különbség az eddigi weboldalakhoz képest, hogy itt nincsenek csalódások és felesleges körök, vagy nem derül ki menet közben az illetőről, hogy párkapcsolatban él, és pusztán alkalmi kalandot keres.

A másik a diszkréció. „Az anonimitásra és a privát szférára helyezzük a hangsúlyt, ezért nem nyilvánosak a felhasználói profilok” – mondta egy interjúban a Berlinben élő üzletasszony, majd hozzáfűzte, természetesen mindenki számára világos, hogy az Ohlala nem annyira a szokásos randiprogramokról szól, hanem inkább a vágyakról.

A 24 éves Kareen is azok közé tartozik, akik már kipróbálták az appot: „Borzasztóan unom a Tindert, órákon át húzogatok jobbra-balra, és jó, ha van néhány matchem. Hetek kellenek ahhoz, hogy eljussak valakivel a személyes találkozóig, ott meg kiderül, hogy az illető nem is úgy néz ki, mint a fotón, vagy benyögi, hogy van felesége. Arról nem beszélve, hogy ezek a pasik nulla energiát fektetnek az ismerkedésbe, és sokan még egy kávéra sem hajlandóak meghívni, sőt a legutóbbi pasi, akivel randiztam, az én ásványvizemet szürcsölte egész este. Na, ezért kezdtem el használni az Ohlalát.” 

Mennyit ér az instant randi?

A web-alapú alkalmazás a következőképpen működik: a férfi kiposztolja a platformra, hogy milyen típusú randevút szeretne, és erre mennyit hajlandó költeni, a nőnek pedig 21 perce van arra, hogy elfogadja a kérést. Ezután válik láthatóvá az illető profilja, és kölcsönös szimpátia esetén megkezdődhet a chat a találkozó részleteiről.

Forrás: Dreamstime

Az applikációt többen kritikával illeték, mondván, hogy kiárusítja és tárgyként kezeli a gyengébbik nemet. „Sokan félnek a lebukástól, ez gyakran kettős életre kényszeríti a nőket, ami hatalmas terhet jelenthet számukra. Az Ohlala segít abban, hogy a nők megerősítsék pozíciójukat a virtuális ismerkedés világában, és olyan szolgáltatást nyújt, amelynek révén a szabadidejük – és önmaguk –felett szabadon rendelkezhetnek, bármiféle kényszer nélkül. Ők döntenek arról, hogy bizonyos dolgokért pénzt kérnek, és nem áldozatok, akiket kihasználnak a férfiak” – hangsúlyozta az alapító egy német lapnak adott nyilatkozatában, és azt mondta, mindez történhet kalandvágyból vagy anyagi okok miatt, de azok, akik regisztrálnak az alkalmazásra, feltételezhetően elég érettek ahhoz, hogy saját értékrendjük alapján hozzák meg a döntéseiket.

Maximális hatékonyság, tiszta élvezet

Az Ohlala tavaly augusztusban debütált Németországban, aztán év elején New Yorkban is elindult, és rendkívül népszerű lett annak ellenére, hogy a találkákért meglehetősen borsos árat kell fizetni: óránként átlagosan 300 dollárt, ám egy hosszabb ideig tartó randevú akár 1000 dollárba is kerülhet. A rendszer üzemeltetői igen nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználók biztonságára, adatvédelmére, és a hatékonyságot is szem előtt tartják, ezért korlátozzák a válaszadás idejét pusztán 21 percre. 

„Azt hiszem, ez tökéletesen illeszkedik a New York-iak igényeihez, akik nagyon elfoglaltak. Az emberek unják már a sok felületes platformot, amelyek az azonnali elérhetőség látszatát keltik, és nem akarják pazarolni az idejüket. Az applikáció valódi instant randevúkra ad lehetőséget, így az offline kapcsolatfelvétel gyorsan megtörténik” – magyarázta Pia Poppenreiter. Bár az Ohlala akár a „szex Uberje” címet is kiérdemelhetné, a cégvezető határozottan elutasítja az escortügynökség megnevezést, mert mint mondja, a működésük teljesen legális, és hogy mi történik valójában a találkozón, az csak arra a két emberre tartozik. 

Forrás: Dreamstime

Egy kommentelő így ír erről: „Egyik este kiposztoltam, hogy 250 dollárt fizetek egy kétórás randiért. Nem történt semmi, ezért megemeltem az összeget 350 dollárra, de erre sem jött válasz. Újabb tíz percet vártam, aztán hagytam az egészet a fenébe. Következtetés: New York nem az a város, amelyik sohasem alszik!” 

Megkérdeztük szakértőnket, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológust, mi a véleménye arról, ha valaki pénzt ajánl egy nőnek, hogy randevúzzon vele. „Akár tetszik, akár nem, egy ilyen típusú alkalmazásra manapság van igény, nem véletlenül vált olyan népszerűvé a cikkben említett applikáció. Ha történetesen nem itt, akkor más társkeresőkön jelennek meg ezek a felhasználók, így legalább tisztázottak az igények, és nem okoznak csalódást azok, akik inkább csak szexre vágynak, illetve mi sem érezzük úgy, hogy nem lehet egy »jóravaló« partnert találni tartós kapcsolat céljából. 

Természetesen a diszkréció fontos, ám a kockázat mindig ott van az internetes ismerkedés bármely formájánál. Az a fajta alkalmi szex, amit úgymond luxus- vagy magasabb kategóriában lehet igénybe venni, és borsos ára van, hazánkban is egyre elterjedtebb. Van, aki nem is azért csinálja, mert anyagilag rászorul, egyszerűen csak szereti a kalandot, az újdonságot, vagy épp a kockázatot, de a munkám során olyannal is találkoztam, aki a szülők, családi értékek elleni dacból vágott bele. Természetesen a fizikai veszély mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy bármennyire is üzletként kezeljük ezeket a találkozókat, nem mindig egyszerű tartani az érzelmi kereteket. Egy házasság, egy család élete könnyen tönkremehet egy-egy ilyen afférnak köszönhetően. Gondoljuk át, mit teszünk kockára, ha így ismerkedünk!”