16 éves kor felett a fiatalok fele már aktívan él szexuális életet, a felelősségteljes hozzáállás viszont a legtöbbjüknél teljes mértékben hiányzik. Az iskolai felvilágosítás szinte eredménytelen, a szülői támogatás lelki és anyagi szinten is kevésnek bizonyul, nőgyógyászhoz pedig mindössze a 16-19 évesek tizede fordul tanácsért. Ez derül ki egy 500 fős mintán végzett hazai kutatásból, amely 16-25 év közötti magyar fiatalok körében készült 2016 májusában.

A felmérés eredményei szerint tízből négyen elképzelhetetlennek tartják például azt, hogy a szüleikkel beszéljenek a szexről az első együttlét előtt, és a családok kétharmadánál a szüzesség elvesztése után sem kerül szóba a szexualitás. Pedig néhány jótanács sokat javíthatna az elborzasztó statisztikán.

Az első együttlétnél a lányok fele ugyanis egyáltalán nem védekezik.

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a szüleikkel beszéljenek a szexrőlForrás: Thinkstock

Sokan azért tesznek így, mert nem áll rendelkezésükre eszköz, ugyanakkor a megkérdezettek felének fogalma sincs arról, hogy szükség lenne a megelőzésre. Azok, akik mégis odafigyelnek, leginkább az óvszert választják, a nemi betegségek jelentős részével szemben védelmet nyújtó eszköz használatába viszont könnyen csúszhat hiba az első alkalommal.

A védekezést ezért érdemes kiegészíteni olyan hormonális fogamzásgátlóval is, mint például a hüvelygyűrű, vagy a hormontartalmú méhen belüli eszköz, ami hosszabb távú, megbízható védelmet nyújt. Jól tükrözik ezt a legfrissebb adatok is:

minden hetedik, szexuális életet élő tinédzser inkább sürgősségi fogamzásgátlóra költött az elmúlt egy évben, mint megbízható védekezési eszközre.

LolaForrás: Instagram / Lola
Lolát elrettenti a mai tinédzserek hozzáállása

"Úgy tűnik, hogy az iskola és a szülők között egyáltalán nincs meg a kellő együttműködés, és egyik a másikra hárítja a felelősséget. Lehet, hogy régen sem volt ez másképp, de, amikor én voltam 16-17 éves, még nem tudtam minden kérdésre az interneten keresni a választ, ezért hamarabb fordultam tanácsért a tapasztaltabbakhoz." - meséli Korsós Judit, Lola, énekesnő. "A nem kívánt terhesség olyan rémképként lebegett előttem, hogy eszembe se jutott védekezés nélkül szexelni, a legelső alkalommal sem. Hihetetlen, hogy vannak, akik ezzel egyáltalán nem számolnak." - tette hozzá.

"Az elrettentés persze nem a legjobb módszer, sokkal hatékonyabb lenne, ha a szülőkkel és az iskolákkal együttműködve megértethetnénk a fiatalokkal az egész folyamatot, és lehetőségünk lenne válaszolni a kérdéseikre, olyan környezetben, ahol fel is merik tenni azokat" - hívta fel a figyelmet Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

A statisztikák alapján az iskolai felvilágosító órák egyelőre nem tudják betölteni ezt a szerepet: hiába vett részt a 19 év alattiak háromnegyede ilyen oktatáson, és hiába tartják a biztonságot a legfontosabb szempontnak egy fogamzásgátlónál, 45%-uk mégis megszakításos közösüléssel védekezett az elmúlt 1 évben.

45% megszakításos közösüléssel védekezikForrás: Thinkstock

A szex tabu téma a magyar családoknál

A tudatos és felelősségteljes gondolkodás kialakításában nem csak az iskolának, de a szülőnek is hatalmas szerepe van. Sajnos a magyar családok többségénél nincs meg a kellő bizalom a felvilágosításhoz: a 19 év alattiak csaknem fele egyáltalán nem beszél a szüleivel a szexről, sem az első együttlét előtt, sem később. A lelki támogatás mellett az anyagi hozzájárulás is hiányzik: minden második fiatal a saját pénzéből finanszírozza a védekezést, és mindössze kevesebb mint 10%-uk kap pénzt a szüleitől fogamzásgátló eszközre. A fiúk esetében ez még nagyobb terhet jelent: minden harmadik kapcsolatban kizárólag ők vásárolják az eszközöket.

A szülői hozzájárulás és a nőgyógyászati vizsgálatok különösen fontosak lennének,

hiszen ma már léteznek olyan hormontartalmú módszerek, amik megbízhatóságukkal és egyszerű alkalmazásukkal megkönnyítik a fiatalok dolgát. A hüvelygyűrű például fele annyi ösztrogént tartalmaz, mint bizonyos tabletták, és csak havonta egyszer kell odafigyelni rá, de a hormontartalmú méhen belüli eszköz is hosszú távon biztosít védelmet. Sokan a fertőzések elkerülése érdekében döntenek az óvszer mellett, viszont csak a fiatalok fele van tisztában azzal, hogy ez az eszköz sem véd minden nemi úton terjedő betegséggel szemben: a HPV-t például óvszerhasználat mellett is el lehet kapni, a vírust ezért érdemes oltással megelőzni." - foglalta össze Dr. Szőnyi György.

Szexuális felvilágosítás Norvégiában és itthon
Néhány nappal ezelőtt fedezte fel magának a magyar internet azokat a prűdséget és álszemérmet abszolút nélkülöző felvilágosító kisfilmeket, amelyeket az NRK norvég közszolgálati televízió készített szexuális felvilágosítás céljára. De hogyan zajlik ma itthon a felvilágosítás? Vajon a magyar, vagy a norvég módszer a célravezetőbb a szakértő véleménye szerint? Korábbi cikkünkben ennek jártunk utána.