Tabuk nélkül! Innen tudhatod, hogy valami nincs rendben intim az tájékon

Forrás: Shutterstock -
intim2019 intim egyensúly hüvely gyulladás fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan nő, aki az élete során ne tapasztalna kellemetlen érzést az intim tájékán. Az égő, viszkető diszkomfortérzetnek a legtöbbször bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés az oka, amelyeket a tünetek alapján többnyire el lehet különíteni egymástól. Sok mindentől kialakulhatnak, de tény, hogy sem a túlzásba vitt tisztálkodás, sem a higiénia hiánya nem kedvező a hüvelyflóra épségének fenntartásához.

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, azok egyensúlya azonban könnyen felborulhat. Hatással lehet rá a táplálkozás, a szervezet hormonális állapota – menopauza, várandósság –, bizonyos gyógyszerek, de a kemikáliák, sőt még a fehérnemű anyaga is.

Ha a hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozik, égő, viszkető érzés jelentkezik, egészen biztosan gond van. A tüneteket sokszor bakteriális vagy gombás eredetű hüvelyfertőzés okozza.

Sem a túlzásba vitt tisztálkodás, sem a higiénia hiánya nem kedvez a hüvelyflóra épsége fenntartásának Forrás: Shutterstock

A bakteriális fertőzés, más néven bakteriális vaginózis oka többnyire a normál hüvelyflóra savas kémhatásának eltolódása, valamint a hüvelyben élő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) összetételének megváltozása. A védő hatású Lactobacillusok számának visszaszorulása ideális terepet biztosít a kórokozók szaporodásához. A fertőzés tünete a bőségessé váló hüvelyi folyás, amely általában szürkésfehér színű és kellemetlen szagú. A súlyosabb szövődmények közé tartozik a méhnyálkahártya, illetve a kismedence gyulladása.

A gombás hüvelyfertőzés – candidiázis – a másik leggyakoribb probléma, amivel a nők találkozhatnak. Tünetei között ugyancsak szerepelhet a hüvelyváladék jellegének megváltozása: a fehéres-sárgás színű és „túrós" állagú folyást erős viszketés, égő érzés is kíséri.

Bármelyiket is tapasztalod magadon, egészen biztosan kezelésre van szükséged. A kellemetlen tünetek enyhítésére a patikában ma már kiváló termékeket lehet vásárolni.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat fontosságát: nemcsak akkor kell felkeresni a nőgyógyászt, ha baj van, hanem a rendszeres szűrővizsgálatok végett is, hiszen ezekkel számos betegség megelőzhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.