Szinte nincs olyan nő, aki az élete során ne tapasztalna kellemetlen érzést az intim tájékán. Az égő, viszkető diszkomfortérzetnek a legtöbbször bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzés az oka, amelyeket a tünetek alapján többnyire el lehet különíteni egymástól. Sok mindentől kialakulhatnak, de tény, hogy sem a túlzásba vitt tisztálkodás, sem a higiénia hiánya nem kedvező a hüvelyflóra épségének fenntartásához.

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, azok egyensúlya azonban könnyen felborulhat. Hatással lehet rá a táplálkozás, a szervezet hormonális állapota – menopauza, várandósság –, bizonyos gyógyszerek, de a kemikáliák, sőt még a fehérnemű anyaga is.

Ha a hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozik, égő, viszkető érzés jelentkezik, egészen biztosan gond van. A tüneteket sokszor bakteriális vagy gombás eredetű hüvelyfertőzés okozza.

Sem a túlzásba vitt tisztálkodás, sem a higiénia hiánya nem kedvez a hüvelyflóra épsége fenntartásánakForrás: Shutterstock

A bakteriális fertőzés, más néven bakteriális vaginózis oka többnyire a normál hüvelyflóra savas kémhatásának eltolódása, valamint a hüvelyben élő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) összetételének megváltozása. A védő hatású Lactobacillusok számának visszaszorulása ideális terepet biztosít a kórokozók szaporodásához. A fertőzés tünete a bőségessé váló hüvelyi folyás, amely általában szürkésfehér színű és kellemetlen szagú. A súlyosabb szövődmények közé tartozik a méhnyálkahártya, illetve a kismedence gyulladása.

A gombás hüvelyfertőzés – candidiázis – a másik leggyakoribb probléma, amivel a nők találkozhatnak. Tünetei között ugyancsak szerepelhet a hüvelyváladék jellegének megváltozása: a fehéres-sárgás színű és „túrós" állagú folyást erős viszketés, égő érzés is kíséri.

Bármelyiket is tapasztalod magadon, egészen biztosan kezelésre van szükséged. A kellemetlen tünetek enyhítésére a patikában ma már kiváló termékeket lehet vásárolni.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat fontosságát: nemcsak akkor kell felkeresni a nőgyógyászt, ha baj van, hanem a rendszeres szűrővizsgálatok végett is, hiszen ezekkel számos betegség megelőzhető.