Az évek múlásával sokféle változás következik be a testünkön, kívül-belül. Bármennyire meglepő, ahogyan a bőrünk öregszik, ugyanúgy a női nemiszerven is meglátszik az idő múlása. Most kiderül, mire számíthatsz 60 éves korodban.

Számos nőt foglalkoztat a kérdés: mégis miként tudja felvenni a harcot a különböző öregedési folyamatokkal és megelőzni az idő előtti jeleket  -  mint például őszülés, ráncok kialakulása megjelenését.

A hüvely is egy természetes öregedési folyamaton megy keresztülForrás: Shutterstock

Sokan azonban nem is gondolnak arra, hogy a bőrünk, a hajunk mellett a hüvely is öregedési folyamaton megy keresztül, amit számos tényező befolyásol az évek során - írja a Házipatika.

A legtöbb változás a terhesség alatt és a szülés közben, illetve követően történik a hüvelyben, de menopauza is rengeteg változást eredményez.

A változókor beálltával csökken az ösztrogénszint, ezáltal vékonyabb, kevésbé rugalmasabb és szárazabb lesz a hüvely. A hormonszint csökkenésével, néhány baktérium termelése is leáll, ami savas PH-értékű hüvelyt eredményet. Ebben az esetben a jó baktériumok száma is lecsökken, emiatt sűrűbben fordulhat elő húgyúti és bakteriális fertőzés.

60 éves korukra a nők több, mint 60%-a panaszkodik hüvelyszárazságra, ami kellemetlen szexuális együttléteket is eredményezhet. Ha azonban a panasz folyamatosan jelentkezik, érdemes mihamarabb nőgyógyászhoz fordulni.