6 tipp, hogy újra keményen helytálljon a férfiasságod - Van megoldás a libidó és a potencia csökkenésére

Forrás: Shutterstock -
férfiasság tesztoszteron tesztoszteron pótlás magazin potencianövelő libidó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alapvető férfi hormonnak tartjuk, bár a női szervezet is termeli. A tesztoszteron szint csökkenése a férfiakra igen komoly hatással van, de ez késleltethető anélkül, hogy gyógyszerhez kelljen nyúlni.

A férfiak szervezetében a tesztoszteront a herék, úgynevezett Leydig-sejtjei állítják elő, több mindenért is felel, ilyen például a testszőrzet, a mutálás, a libidó és az erekció – de fontos szerepet kap a csontokban, izomzatban, a bőrben és a központi idegrendszerben is.

A tesztoszteron szint az évek előrehaladtával csökken, ez pedig a férfiak esetén hajhulláshoz, testzsír növekedéshez, libidóvesztéshez és erekciós problémákhoz vezethet.

Amennyiben úgy tapasztalod, hogy a férfiasságod már nem a régi, de egyszerűen nem tudod, mi lehet ennek az oka, nagy valószínűséggel elkezdett a szervezetedet kevesebb tesztoszteront termelni. Nem kell azonban egyből hormontartalmú gyógyszerekhez, potencianövelő szerekhez nyúlni! Hoztunk pár olyan praktikát, melyekkel természetes módon szerezheted vissza a kemény férfiasságodat, és a tettrekészségedet.

Erősítsd az izmaidat!

Az izommunkával a szervezetet tesztoszterontermelésre ösztönzöd. Természetesen ezért nem kell egyből elrohannod, és az edzőteremben túlhajtanod magad. Otthon is mozoghatsz, de fontos, hogy ezek ne csupán kardió gyakorlatok legyenek, izomépítő feladatokból is legyen bőven az edzéstervedben.

Az izommunkával a szervezetet tesztoszterontermelésre ösztönzöd Forrás: Shutterstock

Fogyj le!

Az optimális testtömeg-indextől eltérő érték, akár már plusz 12-15 kiló is eredményezheti a tesztoszteron szint csökkenését. Elsősorban a hasi zsír az, ami közvetve hozzájárulhat a férfiasságod csökkenéséhez. A mozgás remek, de próbáld átalakítani az étkezési kultúrádat is, hogy csökkentsd a testsúlyod, így nem kell drasztikus diétába fognod, ami után minden kiló visszatérhet.

Ne hagyd el a zsírt!

A sport és az egészséges étkezés nem barátja a zsíros ételeknek. Ám nem szabad teljesen mellőznöd őket, bár ezalatt – ki kell ábrándítsalak – nem a pörköltet értem. Az International Journal of Sports Medicine lapban publikált tanulmányból kiderült, hogy azoknak a férfiaknak a szervezetében volt a legmagasabb a tesztoszteronszint, akik rendszeresen fogyasztottak egészséges, vagyis telítetlen, többszörösen telítetlen zsírtartalmú ételeket: például tengeri halak, diófélék, avokádó, olíva olaj, kókuszzsír, tojás.

Telítetlen zsírtartalmú ételektől magasabb a férfiak tesztoszteronszintje egy tanulmány szerint Forrás: Shutterstock

Csökkents az alkoholfogyasztásodat!

A rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a tesztoszteron szintet, mivel károsítja Leydig-sejteket, ám van egy másodlagos hatása is. A májban találhatóak olyan enzimek, melyek a tesztoszteront ösztrögénné alakítják, a túlzott alkoholfogyasztás pedig serkenti ezen az enzimek működését.

Próbálj többet lazítani!

Az gondolom eddig sem volt titok számodra, hogy a stressz nem a barátod, de lehetséges, hogy azt nem tudtad, bizony a libidódra és a potenciádra is igen negatív hatással van. A stressz hatására felszabaduló kortizol gátolja ugyanis a tesztoszteron-termelést, valamint a szervezetben már meglévő hasznosítását.

Próbálj többet lazítani, a stressz ugyanis gátolja a tesztoszteron-termelést Forrás: Shutterstock

Aludj többet!

A tesztoszteron a növekedési hormonhoz hasonlóan, elsősorban alvás közben termelődik. Épp ezért adj neki időt, és ne zsigereld ki a szervezetedet csupán pár órás alvásokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.