Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Az élet az elmúlás folyamata. Ennek legfeljebb a tudomásul vétele elől tudunk elrejtőzni, a tény elől kevésbé. Ennek ellenére gyakran kísérletet teszünk rá, mint ahogy arra is, hogy ne valami elől meneküljünk, hanem valamibe. Munkába, párkapcsolatba, sportba, vallásba, és sorolhatnánk napestig, miközben a kapcsolatba való menekülés is csupán elrejtőzés önmagunk elől, a vallásba menekülés pedig elrejtőzés Isten elől.

Egy keleti mondás szerint: „A tanító és a tanított együtt hozzák létre a tanítást."

A kapcsolatba való menekülés is csupán elrejtőzés önmagunk előlForrás: Shutterstock

Ebben a duális világban mindig kettőre van szükség az egység megteremtéséhez, legyen az a legszentebb dolog, vagy a legnagyobb pusztítás. Ez alól a párkapcsolat sem kivétel.

A tisztességtelenül élt kapcsolatokban az emberek tudattalanul, hallgatólagosan, de mégis közös megegyezéssel teszik a legrosszabbat egymással. Ártanak, szenvednek, újra ártanak, és aztán így érik el a lehető legjobbat. Véget vetnek a kapcsolatnak, és ezzel egymás bántalmazásának.
A szentség álarcában akár hosszú ideig is tetszeleghetünk, de amikor a szeretet karácsonyi jelenséggé degradálódik, akkor feleslegessé és okafogyottá válik mindennemű kiértékelés, ígéret és együtt töltött idő. Ez az igazság, és ezen nem szépít sem a pénz, sem a smink, sem a filter.

 

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.