Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

A szeretet léted élő és lüktető valósága, de ezt csak abban az esetben tapasztalhatod meg, ha nem kétségbeesetten keresed, nem kényszeresen akarod, nem tervezgeted az oda vezető utat, csupán átadod magad neki.

A valódi szabadság záloga a ragaszkodás nélküli lét. Ez nem jelenti azt, hogy ne kezelnéd helyén és értékén a tudat tudatosságát, vagy a múlandó múlandóságát, vagy ne értékelnéd a pillanat szépségét, fontosságát, a szeretet erejét és a vágy beteljesedését. Ellenkezőleg. Még jobban értékeled, még intenzívebben megéled, még elevenebben a tudatában vagy, csak nem azonosulsz vele, és így nem válsz a rabjává.

A valódi szabadság záloga a ragaszkodás nélküli létForrás: Shutterstock

Csak a jelen mélyen megélt pillanata tud védelmet adni az elme tudattalan fogékonyságának állapota elől, mely állapotban az elme nemcsak begyűjti az élményeket, hanem előszeretettel azonosul is velük, hiszen ez egy olyan világ, ahol az éjjeli álmodból felébredve is gyakran csak álmodsz. A különbség csak annyi, hogy nappal nyitott szemmel teszed.

A minőségi kapcsolatok nélkülözhetetlen eleme a figyelem. Figyelem a másikra, figyelem önmagadra, és még több figyelem az olyan hétköznapi, egyszerű és talán jelentéktelennek tűnő dolgokra, mint egy mosoly, egy érintés vagy egy szeretetteljes pillantás. Mindezt azonban csak akkor tudod adni és fogadni, ha a kívülről táplálkozó boldogságot megelőzve, magadban már ráleltél a belsőre, ugyanis a vízfestékkel megfestett életet könnyen elmossa az eső.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.