Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

A csodálat hétköznapi értelemben a kiválóság, szépség elismerése egy személy vagy dolog iránt, amire ámulattal, elismeréssel és megbecsüléssel tekintünk. Valójában pedig a szeretet forrása, a gyűlölet leghatékonyabb ellenszere.

A csodálatnak persze ezer és ezer arca van. Csak nagyon ritkán nyilvánul meg hüledező elismerés formájában. Nem csak az „Uhhh!" vagy a „Hűha!" a csodálat, sőt a legritkábban testesül meg csupán ebben a formában.

Nem csak egy gyönyörű nőt, vagy egy lenyűgöző természeti jelenséget lehet csodálni. A csodálat megelőzi a szerelembe esést is: a nő szépsége csodálattal töltötte el a férfit, azon nyomban beleszeretett.

Csodálat, ahogy a gyermeked felnéz rád, megbízik benned. Csodálat, ha emberként tiszteled az embert, és akkor is köszönsz neki reggel, ha előző nap nem köszönt rád. Ha valamit észreveszel, megfigyelsz, felfogsz és elfogadsz a maga valójában.

A csodálat megelőzi a szerelembe esést is: a nő szépsége csodálattal töltötte el a férfit, azon nyomban beleszeretettForrás: Shutterstock

Az is csodálat, amikor elmerengsz a hegy tetején lenézve a völgybe, hallgatod a levelek suhogását a lágy szélben, vagy megöleled egy fa törzsét. Már azzal, hogy észlelted, és teljes valójában befogadod az élményt, meg is csodáltad.

A kisgyerek őszinte kíváncsisággal, és viszonzás nélküli rajongással fedez fel minden fűszálat és kavicsot, mert ő még elvárások és kétely nélkül szeret, igazi csodának tekint minden élőt és élettelent. Amikor virágot rajzol a szüleinek, akkor azt nem az elismerés okán teszi, nem más csodálatát akarja kikényszeríteni. Ő maga a megnyilvánult csodálat. Mint egy igazi barát vagy egy valódi társ. Fontosabb neki az adás, mint az, hogy ő legyen a csodálat tárgya.

Amikor egy párkapcsolat nem korlátozódik a szerelem eksztatikus érzésére, hanem megtelik áhítattal és csodálattal, akkor úgy mutat túl a szerelmen, hogy nem kizárja azt, hanem magába foglalja. Magába foglalja egy másik dimenzióban. A mi dimenziójában. Erre talán Szabó Magda gyönyörű sorai mutatnak rá a legszebben:
A legjobb barátom is csak a legjobb barátom. De Te én vagy, én meg Te."

Ezért nemcsak az számít, hogy szerelmes vagy-e a párodba, hanem az is, hogy tudod e csodálni őt. És tudod?

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.