A világ legsikeresebb filmjei - 100 év csúcstartói

film költségvetés mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újra a mozikba került (ezúttal 3D-ben) a Jurassic Park, amely a maga idejében a világ legtöbb bevételt hozó filmjének számított, ez alkalomból pedig a Life.hu összegyűjtötte, mely korszakban mely filmek voltak a csúcstartók - és az akkori bevételük mennyit érne mai árfolyamon.  

1. Elfújta a szél

Premier éve: 1940
Csúcstartó: 1940 és 1966 között
Bevétele: 32 millió dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~250 millió dollár

http://www.youtube.com/embed/8mM8iNarcRc

A mozi feltalálása utáni első évtizedekből nem rendelkezünk adatokkal az akkori bevételi számokat illetően - nem csoda, hiszen még csak regionális mozis piacok léteztek, egy-egy filmet maximum néhány országban mutattak be a hazáján kívül. Az első igazi nemzetközi sikerfilm az Elfújta a szél volt, amely a maga idejében elképesztő, máig rekordnak számító nézőszámot produkált Amerikában, majd Vivien Leigh és Clark Gable színes, szélesvásznú, legendásan romantikus szerelme a külföldi nézőket is meghódította. Listánkban csak a korabeli bevételeket tüntettük fel, de az Elfújta a szélt az eltelt évtizedekben többször újra bemutatták a mozikban, ezekkel együtt pedig már 400 millió dolláros bevétel körül jár, ami mai értéken millárdokat jelent.

2. A muzsika hangja

Premier éve: 1966
Csúcstartó: 1966 és 1972 között
Bevétele: 112 millió dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~800 millió dollár

http://www.youtube.com/embed/KuWsQSntFf0

Minden idők egyik leghíresebb musicalje egyben a legnyereségesebb is: az Elfújta a szél rekordját közel 30 év elteltével tudta megdönteni, ráadásul jórészt hazai bevételekből. A pénzügyi sikert ekkoriban még a minél hosszabb műsoron tartás jelentette, és ezt A muzsika hangja családbarát története biztosította is - aztán a következő évtizedben ez a metódus már gyökeresen megváltozott.

3. Keresztapa

Premier éve: 1972
Csúcstartó: 1972 és 1976 között
Bevétele: 285 millió dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~1,3 milliárd dollár

http://www.youtube.com/embed/sY1S34973zA

Jó néhány szavazáson választották már minden idők legjobb filmjének Francis Ford Coppola gengsztermoziját, és néhány évig egyben a legsikeresebb is volt. Azon ritka esetek egyike tehát, amikor a minőség és a siker kézen fogva járt, az pedig nem csoda, hogy ezek után készült belőle még két folytatás is.

4. Cápa

Premier éve: 1976
Csúcstartó: 1976 és 1978 között
Bevétele: 400 millió dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~1,5 milliárd dollár

http://www.youtube.com/embed/ucMLFO6TsFM

A filmforgalmazási módszereket a hetvenes években Spielberg Cápája változtatta meg, máig ható módon. Ekkor született meg a "blockbuster" szó is, a nagyszabású produkciókat pedig azóta igyekeznek minél több mozivásznon egyszerre bemutatni, az első hétvégére és hétre időzítve a bevétel jelentős részét. Ez mára odáig fajult, hogy ha egy filmnek nem erős az első pár napja, akkor bukásnak számít, a sikert pedig gyakran jobban befolyásolja az előzetes médiakampány, mint a film minősége. Persze Spielberg tengeri thrillerénél az utóbbival sem volt gond.

5. Csillagok háborúja

Premier éve: 1978
Csúcstartó: 1978 és 1983 között
Bevétele: 410 millió dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~1,6 milliárd dollár

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Noha csak 5 évig volt csúcstartó George Lucas űreposza, de az azóta történt többszöri újrabemutatásával (legutóbb 3D-ben), két folytatásával, majd három előzményfilmjével vélhetően minden idők legsikeresebb "franchise"-ának mondhatjuk, a számtalan animációs sorozatot, videó/DVD/Blu-Ray-kiadást és egyebeket nem is számolva, mint például a millió féle kütyü, játék és ruhadarab. No és ugyebár 2015-től újabb Star Wars-mozifilmek is érkeznek majd...

6. E.T. - A földönkívüli

Premier éve: 1983
Csúcstartó: 1983 és 1993 között
Bevétele: 619 millió dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~1,6 milliárd dollár

http://www.youtube.com/embed/taMnCjzKgd8

Spielberg sikersorozata 1983-ban folytatódott, amikor egy igazi családi filmmel sikerült rekordot döntenie: a titok vélhetően tényleg az volt, hogy a kisgyerektől az öregemberig mindenkit elvarázsolt a bolygónkra tévedő, világító ujjú földönkívüli meséje.

7. Jurassic Park

Premier éve: 1993
Csúcstartó: 1993 és 1998 között
Bevétele: 914 millió dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~1,7 milliárd dollár

http://www.youtube.com/embed/QWBKEmWWL38

Azt pedig, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek filmipara tényleg Steven Spielbergről szólt, semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy tíz év elteltével saját maga döntötte meg a rekordját: a Jurassic Park a számítógépes animáció nagy áttörését is jelentette egyben, most pedig az őslénykaland háromdimenziós változatban újra megtekinthető a mozikban.

8. Titanic

Premier éve: 1998
Csúcstartó: 1998 és 2010 között
Bevétele: 1,8 milliárd dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~3 milliárd dollár

http://www.youtube.com/embed/QWBKEmWWL38

A film, amelynek rekordját úgy tűnt, soha nem sikerül majd megdönteni: az az 1,8 milliárd dollár, amelyet a Titanic termelt a maga minden közönségigényt kielégítő, tökéletesen romantikus történetével, többszöröse volt a korábbi filmes bevételeknek. Ráadásul páratlan módon nemcsak gyorsan hozott rengeteg pénzt, de sokáig műsoron is maradt: a nézők nagy része újra és újra látni akarta.

9. Avatar

Premier éve: 2010
Csúcstartó: 2010 óta
Bevétele: 2,7 milliárd dollár
Bevétele mai árfolyamon: ~2,8 milliárd dollár

http://www.youtube.com/embed/5PSNL1qE6VY

A film, amely megdöntötte a Titanic megdönthetetlennek hitt rekordját, és amely a bizonyíték arra, hogy az utóbbi 15 év filmiparában pedig James Cameron a király, hisz ő rendezte mindkét csúcstartót. Az Avatar a 3D-technika terén jelentett áttörést, az óriási rekordjához pedig a hihetetlen érdeklődés mellett szükség volt a 3D-vetítések kiemelt jegyáraira is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.