Heves zivatarokra kell készülni

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Piksel -
eső zivatar hőmérséklet időjárás jégeső riasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Heves zivatarok, jégeső és felhőszakadás is lehet az ország nagy részén. Öt megyében most is másodfokú riasztás van érvényben, 9-ben elsőfokú.

A délelőtt folyamán nyugat felől egy szervezett zivatarrendszer éri el hazánkat, amelynek hatására az ország déli kétharmadán többfelé várható intenzív zivatar felhőszakadás. Rövid idő alatt 30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullhat jégeső és 90 km/h-t meghaladó szél kíséretében.

Forrás: Thinkstock

A leghevesebb zivatarokra Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében számíthatunk, ezért ott második szintű (narancs) figyelmeztetés érvényes. Az ország középső részén területi átlagban is jelentős, akár 20 mm körüli mennyiségű csapadék hullhat a nagy intenzitású záporokból, illetve kiadós esőből.

Szerdán délelőtt napos idő várható, majd a déli óráktól délnyugaton egyre több helyen lehet zápor, zivatar, északon eső is. A leghidegebb órákban 10-15 fok lehet. Nappal 21-27 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön csak délelőtt, délen lehet még kisebb eső, zápor. Délután már napos idő várható. 21-26 fok között alakulnak a csúcsok.

Pénteken már nem várható csapadék, napos lesz az idő 23-27 fokkal.

Szombaton sok napsütés várható, de néhol előfordulhat egy-egy zápor. A nappali maximumok 24 és 28 fok között alakulnak.

Vasárnap a gyakran változó felhőzet mellett eső, zápor egyaránt előfordulhat. A legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között alakul - olvasható a met.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.