Hatalmas új csúccsal megvan a Kékszalag győztese

Forrás: MTI/Szantó Áron -
Litkey Farkas árbóc Kékszalag címvédő kiállás vitorlásverseny
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig rajtolt el a 46. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny, a címvédő és 11-szeres győztes Litkey Farkas máris kiállt a versenyből. Közben hatalmas új csúccsal beért a Fifty-Fifty.

Jó szélben 522 hajó vágott neki csütörtök reggel 9 órakor Balatonfüredről a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenynek. A szervezők tájékoztatása szerint 12 többtestű vitorlás található a mezőnyben, ezek számítanak esélyesnek – írja az MTI. Litkey Farkasé azonban nem lesz közöttük.

A rajt pillanata Forrás: MTI/Turcsi Gábor

A címvédő és 11-szeres győztes Litkey irányította Evopro Katamadár ugyanis kiállt a versenyből. Azt mondta, elszakadt a forstag (árbocmerevítő), amit kint a vízen nem lehetett megjavítani, ezért ki kellett állniuk.

Közben a Fifty-Fifty több mint három órával megjavítva saját rekordját nagy fölénnyel nyerte a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyt. A Józsa Márton kormányozta kétárbocos katamarán gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, és 7 óra 14 perc körüli idővel diadalmaskodott - a hivatalos időt később állapítják meg. A Fifty-Fifty 2012-ben 10:34 órás idővel ért el új csúcsot, megdöntve akkor a Nemere II 1955 óta élő, 10 óra 40 perces rekordot.

Forrás: MTI/Turcsi Gábor

Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyén, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Idéntől - az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve - nyílttá vált a viadal, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.

Az idei megmérettetésen rajthoz állt az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, és a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehus Györggyel.

Az izgalmas versenyt ÉLŐBEN is követheted alább:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.