Magyar Tudományos Akadémia muszáj helyesírási hiba helyesírás idegesítő hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Tudományos Akadémia összeszedte a leggyakoribb helyesírási hibákat, amelyek biztos mindenkinél kiverik a biztosítékot.

A Life.hu az MTA gyűjtéséből kiemelte az öt leggyakoribb hibát, amit semmiképpen se kövess el, ha éppen egy társkereső oldalon levelezel, vagy a főnöködnek írsz.

Forrás: Thinkstock

1. Általában j és ly felcserélése, főleg a muszáj szónál.

2. A -d végződésű igék felszólító módú alakja. Például: - küld, - mond. Helyesen ezek a formák két d-vel írandók.

3. A mindig szó hosszú í-vel írása. Előkelő helyet foglal el a listában a mindig második i-jének megnyújtása (mindíg).

4. Indokolatlan nagy kezdőbetű. Sokak szemét szúrja az indokolatlan nagybetűhasználat pl. Húsvét, Karácsony, ezen belül a személyes névmások nagybetűvel írása pl. Veled, Önök. Az AkH. szerint az ünnepnapokat stb. nem javasolt nagybetűvel írni, míg levélben a fokozott tisztelet kifejezése érdekében használhatunk nagybetűt a megszólításoknál.

5. A vesszők helytelen használata. Bizonyos „szabályok" (olykor csupán helyesírási mítoszok), amelyeket fiatalkorunkban álmunkból felkeltve is tudtunk, mankóként szolgálhatnak (pl. „hogy előtt mindig kell a vessző"). A vesszőhasználat azonban ennél jóval összetettebb kérdés. Segítségképpen a Helyes blogon erről poszt is született.

A Life.hu szerkesztősége a listát még az egyelőre/egyenlőre szavak helyes használatával egészíti ki. Sokszor keverik a kettőt, pedig az egyenlőre kifejezést akkor használjuk, ha például egy meccs egyenlő eredménnyel zárul. Az egyelőre pedig időhatározó szóként funkcionál: „egyelőre nem tudom, mit hoz a holnapi meccse eredménye."

Írjátok meg kommentben, nektek melyik a "kedvenc" helyesírási hibátok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.