Időjárás-figyelmeztetés: napközben ránk szakadhat az ég, heves szélrohamok, jégeső várható

zivatar időjárás OMSZ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár az év eddigi legmelegebb napja lehet a mai, ám sok esőre is számítani kell. Három nyugati megyére - heves zivatarok veszélye miatt - másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ honlapján megjelent információ szerint a hőmérséklet csúcsértéke kedden helyenként 30 Celsius-foknál is melegebb lehet.
"Jó esély van arra", hogy az ez évi eddigi legmagasabb hőmérsékletnél, a május 6-án Baján mért 31,1 foknál magasabb csúcsértékek lesznek. Ugyanakkor késő délután elsősorban északnyugaton és délkeleten zivatarra is számítani lehet - tették hozzá.

Forrás: MTI/Varga György Forrás: MTI/Varga György

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez hétfőn eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: kedd délig nem várható veszélyes időjárási jelenség. Délutántól, estétől azonban elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati, északnyugati felében, az Alföld déli, délkeleti felén és az Északi-középhegységben zivatarokra kell készülni. Néhol heves zivatar is lehet, amelyet károkozó - akár 80-90 kilométer/óránál is erősebb - szélroham, nagyméretű, két centiméternél is nagyobb jég és felhőszakadás kísérhet.
A kedd éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a várható heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére másodfokú, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki keddre. Ezekben a megyékben arra is számítani lehet, hogy egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 30 milliméternél is több eső eshet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.