Minden visszafröcsög! Speciális falfestékkel a nyilvános vizelés ellen

Forrás: Thinkstock -
ösztönzés San Francisco sör vizelés nyilvános falfesték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Folyadéktaszító festékkel kentek le kilenc falfelületet San Franciscóban, az amerikai város így küzd a nyilvános helyen történő vizelés rendkívül elterjedt gyakorlata ellen.

Mohammed Nuru, a városi közművek vezetője elmondta, hogy a falakra felvitt áttetsző, folyadéktaszító anyag nagyjából olyan, mint a sima festék, azonban ha vizelet éri, akkor az egyből visszacsapódik a magán éppen könnyítő személy nadrágjára, cipőire.

Forrás: Thinkstock

„Ha ki kell menned, menj a megfelelő helyre” - üzente a férfi. Mint fogalmazott, egyetlen alkalommal is elég lesz levizelni a folyadéktaszító anyaggal lekent falakat ahhoz, hogy többé senki se akarja majd még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát.

Mohammed Nuru Németországból vette át az ötletet, ahol Hamburg egyik negyedében festették le a falakat hasonló anyaggal azért, hogy a későesti sörivókat arra ösztönözzék, keressenek inkább rendes mellékhelyiséget a sikátorok helyett.

San Franciscóban nemrég egy, vélhetően emberi- és kutyavizelettől teljesen elrozsdásodott lámpaoszlop rádőlt egy autóra. A kaliforniai város egyelőre az első olyan amerikai település, ahol a folyadéktaszító festékkel próbálkoznak, de Mohammed Nuru elmondása szerint az egész országból kapnak megkereséseket az ügyben.

Több lefestett falnál felirat is fogadja a nyilvános vizelésre készülőket: „Tartsa vissza! Ez a fal nem nyilvános illemhely. Kérjük tisztelje meg San Franciscót, és keressen megkönnyebbülést az arra megfelelő helyen!”

A város más megoldásokkal is küzd a probléma ellen. Hetente néhány alkalommal napenergiával működő mobil illemhelyek gurulnak az utcákon, emellett ellenőrzik a város 25 ezer lámpaoszlopának állapotát.

A nyilvános helyen történő vizelés szabálysértésnek számít, azonban a 2002-ben 500 dollárra (mintegy 139 ezer forint) emelt bírság nem járt sok sikerrel a jelenség elleni küzdelemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.