Bizarr kinézetű lény vetődött partra Ausztráliában: Íme a kék sárkány!

Forrás: Facebook -
állat Ausztrália kék sárkány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég szó szerint mesebeli lény vetődött a szárazföldre az ausztráliai Queensland állam partjainál. Az egyszerre szép és bizarr kinézetű állatról videofelvétel is készült, ami azóta futótűzként terjed a közösségi médiában. De milyen teremtményről van valójában szó?

A kék sárkány (Glaucus atlanticus) elnevezés egyesek számára kissé megtévesztő lehet, ugyanis nem hüllőt, hanem egy tengeri csigát takar.

Forrás: Facebook

A puhatestű a világ óceánjaiban, a mérsékelt övi és trópusi vizekben él. Nemcsak külseje, hanem "szuperképessége” miatt is különleges: képes elfogyasztani egy veszedelmes méreggel rendelkező csalánozót, a portugál gályát (Physalia physalis).

A hidraállat mérge légzési nehézséget és akár szívleállást is okozhat.

Ami még érdekesebb, hogy utóbbi állat nem csupán élelmet, hanem egyszersmind fegyvert is biztosít a kék sárkány számára. A csiga elfogyasztja az egész gályát és szétválasztja, majd elraktározza a mérgét saját használatra. Az összegyűjtött veszélyes anyagot ráadásul még halálosabb méreggé változtatja, mint amilyennel a csalánozó rendelkezett - írja cikkében az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.