Íme, az idei magyarérettségi feladatok - Ti meg tudnátok oldani?

Forrás: Thinkstock -
magyarérettségi érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Május 4-én, hétfőn a magyarérettségin izgulhattak a diákok. A következő másfél hónapban összesen 115 300-an írásbeliznek és szóbeliznek. Eláruljuk, mi volt a mai írásbeli feladatsor. 

A középszinten érettségizők a szövegértési részben Gredel Lajos A modern magyar irodalom története irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták. Összesen 12 feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A szövegalkotási feladat is megvan: a diákoknak egy Seneca-idézet alapján kellett érvelniük az időhöz való viszonyról, vagy Bodor Ádám Állatkert című novelláját kellett elemezniük, illetve választhatták az összehasonlító elemzést is, amelyben Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kellett összevetniük. Három órát kaptak a diákok a szövegalkotási feladatra.

Az Eduline arról számolt be, hogy a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta még nem szerepeltek a középszintű érettségin azok a szerzők, akiket most kaptak a diákok a szövegalkotási feladatok között.

Az Origo érettségizőket faggatott, az erről készült videót ITT megnézheted.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.