A legnagyobb humoristára emlékezünk: 80 éve született Hofi Géza

Hofi Géza humorista emlékezés születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar kabaré egyik leghíresebb és kétségkívül legtöbbet emlegetett alakja, akinek viccei még ma is aktuálisak. Hofi Géza, a Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista ma lenne 80 éves.

Hofi Géza a Magyar Rádió szilveszteri műsorában elhangzott táncdalfesztivál-paródiájával vált ismertté 1968-ban. Egy évvel később a Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, amelynek 1982-ig volt tagja. Estjei hangfelvételen jelentek meg, sokuk aranylemez lett. Hofi Géza egyéni stílust teremtett, a magyar kabaréműfaj külön úton járó, kiemelkedő népszerűségű mestere lett. Néhány videóval emlékezünk a legnagyobbra.

Forrás: FORTEPAN/RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ ÚJSÁG

„Józsi bácsi, a disznó mennyit fog fialni?!Mennyi a terv, elvtárs?14!Ezt megmondták a disznónak is? Azé’ jobb, ha maga beszél vele, mégiscsak egy szinten vannak...”

„Képzeld el, a feleségem vasárnapra akart rántott húst csinálni, és mellé krumplipürét. Kiment a kamrába, hogy behozza a krumplit, összeesett és meghalt. – És te mit csináltál? – kérdezte a barát. –Há’ rizst!

„Géza, hallod, ez a nyüves Kossuth rádió mit mondott, hogy a harangok Rómába mentek. Géza, mi van itt? Rendszerváltozás, Géza? Nem lesz ebből baj, ha visszajönnek a kommunisták? – Mama! Ha ébren van, ne álmodjon, az Istenit neki! Ez itt a hírek, nem pedig a kívánságműsor!

Hofi Géza átesett egy szívinfarktuson 1990-ben, később a szemét is műteni kellett, de gyógyulása után 2002 februárjában tért vissza a színpadra, sajnos már csak két hónapot játszott. 2002. április 10-én nem ébredt fel Hofi Géza, holttestére második felesége, Hoffman Ildikó talált rá reggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.