légszennyezettség szmog szálló por
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fővárosban és az ország nagy részén csökkent a légszennyezettség, de néhány északkeleti településen továbbra is veszélyes a levegőminőség a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén vasárnap Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Három települést jelölték az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel: Hernádszurdokot, Miskolcot és Nyíregyházát. Az OKK térképe alapján az ország nagy részén - így Budapesten is - már nem veszélyes vagy egészségtelen, de továbbra is kifogásolt a levegő minősége. Vasárnap Várpalotát, Székesfehérvárt és Szegedet jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel.

A Parlament épülete szmogban 2017. január 24-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.
Az elmúlt napokban több településen visszavonták vagy mérsékelték a korábban elrendelt szmogriadót. Salgótarjánban szombaton újra a riasztási fokozatot rendelték el, mert az utóbbi napokban szennyezettebbé vált a levegő. A fővárosban a tájékoztatási fokozat van érvényben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárost érintő légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: a levegő minőségében kisebb javulás valószínű.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.