Akinek minden forgatás életveszély: Tom Cruise legőrültebb kaszkadőrmutatványai

kaszkadőr Mission : Impossible film dublőr Tom Cruise
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban az új Mission: Impossible-film, amely többek között ismét azzal híresült el, hogy Tom Cruise micsoda veszélyes akciókat hajt végre benne - és ezeket a forgatáson élesben, dublőr nélkül csinálta meg. Az örökifjú filmsztár nem először művel ilyesmit, mi pedig összegyűjtöttük a legemlékezetesebb eseteket.

Hagyjál lógva! - Mission: Impossible (1996)

Tom Cruise-ra korábban is jellemző volt, hogy elképesztő szakmai felkészültséggel, mindent beleadva vállalt be dolgokat egy-egy film kedvéért, de az akciójelenetekkel ápolt, adrenalifüggőségben tobzódó szerelmes kapcsolata a Mission: Impossible-filmekkel kezdődött csak el igazán. Az elsőben rögtön egy olyan jelenettel, ami azóta számtalanszor idézett lasszikussá vált.

Egyedül a szikla szélén - Mission: Impossible II (2000)


A film elején épp szabadidejében látjuk a főhős Ethan Huntot, ahogyan hegyet mászik: konkrétan sok száz méteres magasságban egyedül lógicsál egy szikla szélén. A világ összes filmszínésze azt a feladatot vagy kaszkadőrrel, vagy stúdióban, vetített háttérrel oldotta volna meg, de nem úgy Tom Cruise! És itt még csak ezután jön az igazi küldetés a filmben.

Motoros helycsere - Kéjjel-nappal (2010)


Kevésbé nagyszabású, de annál látványosabb és ötletesebb volt azon akciójelenet ebben a kémvígjátékban, amikor motoros száguldozás közben Tom Cruise és Cameron Diaz helyet cserél a járművön, hogy az üldözőikkel is jobban tudjanak foglalkozni. Az élesben zajló felvételt ráadásul nem csak Cruise, de Diaz is bevállalta!


A világ legmagasabb épületének oldalán - Mission: Impossible – Fantom protokoll (2011)


Egy ideje a Mission: Impossible-filmek mindegyike már külön épít arra, hogy legyen minimum egy olyan lélegzetelállító akciójelent benne, amely az „ilyen még nem volt" kategória, amelyet persze Tom Cruise kaszkadőr nélkül csinál meg,és amivel aztán a filmet reklámozni is jól lehet. Amikor ez a Burj Khalifa felhőkarcoló oldalán való mászkálást jelentette, akkor mondjuk a filmsztárnak ki kellett rúgnia az addigi biztosítótársaságát, hogy egyáltalán megvalósulhasson.

Repülőgépes felszállás, kicsit másképp - Misssion: Impossible – Titkos nemzet (2015)


A legutóbbi Mission: Impossible-filmben ez a bizonyos presztízsjelenet a nyitányban volt látható: Ethan Hunt a rosszfiúk után eredve már nem tud hagyományos módon felszállni a levegőbe emelkedő repülőgépre, ezért aztán az oldalába kapaszkodik. Tom Cruise pedig tényleg ott lógott a gép oldalán felszálás közben, speciális kontaktlencsékkel felszerelve, hogy egyáltalán ki tudja nyitni a menetszéltől a szemét.


Súlytalanság élesben - A múmia (2017)


64: ennyi alkalommal vették fel a forgatáson ezt a jelenetet élesben, azaz ennyiszer zuhant a mélybe egészen magasról az a repülő, aminek rakterében a stáb tartózkodott, hogy közben súlytalansági állapot keletkezzen. Csoda, hogy senki sem dobta ki közben a taccsot, de a hírek szerint ez történt.


Bokatörés, katonai ejtőernyőzéz - Mission: Impossible – Utóhatás (2018)


A mozikban augusztus eleje óta látható legújabb Mission: Impossible-kaland forgatásán Tom Cruise nem csak veszélyesen akciózott, de egyszer pórul is járt: a film egyik jelenetében a bokáját törte. A végleges változatba pedig az a felvétel került bele, amelyiken ez megtörtént - mivel Cruise nem állt le a baleset után sem...

Az új film legnevezetesebb truvája pedig az lett, amit eddig soha egyetlen más filmszínész sem csinált meg forgatáson, mivel ilyet csak a katonai ejtőernyősök szoktak és tudnak: Tom Cruise sokezer méter magasról ugrott ki egy repülőgépből, majd hosszú szabadesés után (ami közben simán előfordulhat ájulás pl.) csak néhány száz méteren nyitotte ki az ernyőjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.