A Beatles legendája Leia hercegnővel ostromolta a slágerlistákat

John Lennon Beatles Phil Collins Ringo Starr Hollywood Vampires Paul McCartney Carrie Fisher The Beatles dob Alice Cooper magazin Barbara Bach Leia hercegnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig tudott megtanulni olvasni, a művésznevét a gyűrűiről kapta, balkezesen dobol jobbos felszerelésen, és színészként eljátszotta a római pápát is. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 80. születésnapját ünneplő zenészlegenda, Ringo Starr kapcsán.

1.

Talán nem okoz senki számára sem meglepetést a tény, hogy a Ringo Starr egy művésznév. Hősünk eredetileg Richard Starkey néven született Liverpoolban, egy igazi munkáscsaládba.

2.

A művésznevének egyik fele, a Starr az eredeti nevéből, a Starkey-ból jött. A Ringo pedig onnan, hogy mindig is szeretett gyűrűket hordani, ráadásul minél több ujján. A Ringo Starr név ráadásul úgy is hangzott, mint egy westernhős elnevezése, ezért a műfajért pedig rajongott tinikorában.

Ringo Starr mindig is szeretett gyűrűket hordani Forrás: Getty Images

3.

A gyerekkora folyamatos betegeskedéssel telt, emiatt alig tudott iskolába járni. Tizenöt évesen még komoly problémát jelentett számára az írás-olvasás is. A kézügyessége viszont annál kiemelkedőbbnek bizonyult.

4.

1957 karácsonyán a nevelőapjától kapott egy használt dobfelszerelést, és ez a pillanat örökre megváltoztatta az életét (és vele együtt a könnyűzene történelmét is).

5.

A Beatles négy tagja közül ő csatlakozott utoljára a zenekarhoz, korábban már több dobost is elhasználtak a többiek. Három hónappal idősebb volt John Lennonnál, ezzel pedig egyszerre töltötte be az együttesben a legöregebb és az örök újonc tag szerepét.

A Beatles négy tagja közül ő csatlakozott utoljára a zenekarhoz Forrás: Getty Images

6.

Eredetileg balkezes, de gyerekkorában átszoktatták a jobb keze használatára. Dobolás közben balkezesként játszott, viszont mindig jobbkezes felszerelésen, ez a speciális felállás pedig hozzájárult az egyedi játékstílusa kialakulásához.

7.

A rockzene történetének számos neves dobosára gyakorolt nagy hatást a személye és a játékstílusa. Phil Collins például többször is úgy nyilatkozott, hogy Ringo Starr szolgált számára példaképül, és rengeteg fogást lesett el tőle.

8.

A Lennon-McCartney szerzőpáros mellett nem lehetett könnyű szóhoz jutni, de azért néha sikerült neki. Két olyan Beatles-dal van, amelyiket teljes egészében ő írt (és mindkettőben ő is énekel): a Don't Pass Me By és az Octopus' Garden.

9.

Világ életében imádta a filmeket, és mindig ki akarta próbálni magát színészként is. Emiatt aztán ő lett az első számú kezdeményező és ötletgyáros a Beatles-filmek (Egy nehéz nap éjszakája, Help!, A sárga tengeralattjáró) megszületésekor, a zenekar feloszlása után pedig producerként is tevékenykedett, számos színészi szerepvállalás mellett. A legemlékezetesebb talán római pápaként volt a Lisztománia című filmben.

10.

Kimondottan sikeres szólókarriert tudhatott magáénak a hetvenes-nyolcvanas években. Számos dala szerepelt a toplistákon Nagy-Britanniában és Amerikában is, mint például a You're Sixteen című, aminek videoklipjében magával Leia hercegnővel, azaz Carrie Fisherrel szerepelt együtt.

11.

A nyolcvanas években kezdett el folyamatosan, minden körülmények között napszemüveget hordani, ezt a szokását pedig azóta is tartja.

12.

Kétszer nősült meg. Először a Beatles sikereinek csúcsán, az együttes számos nőrajongóját gyászba taszítva ezzel. Az első házassága tíz évig tartott, és három gyereke született belőle. A második házassága 1981 óta tart a színésznő Barbara Bach oldalán.

Ringo Starr második feleségével, Barbara Bach színésznővel Forrás: Getty Images

13.

Tagja volt a Hollywood Vampires nevű klubnak, amelyet Alice Cooper alakított, és ami semmi másról nem szólt, mint a mindennapi és minél nagyobb ivászatokról a máig létező Rainbow Bar and Grill nevű hollywoodi kis kocsmában.

14.

A féktelen ivászatról és bulizásról idővel leszokott, manapság pedig inkább meditációval tölti a mindennapjait. Vegetáriánus életformát folytat, a jelszava pedig „béke és szeretet".

15.

Három helyen is tart fent "állandó" otthont, Angliában, Svájcban és az USA-ban, Los Angelesben.

Ringo Starr napjainkban Forrás: Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.