Koronavírus: decemberben érkezhet az első adag vakcina Oroszországból

Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)/- -
vakcina járvány koronavírus gyorsteszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Európai, orosz és kínai gyártótól is érkezik vakcina Magyarországra, az első adag várhatóan már decemberben hazánkba érkezhet. 

Jelenleg a világon 180 védőoltás-fejlesztési projekt van folyamatban, ebből 6-8 a klinikai kísérletezés utolsó fázisában tart. Hazánkba várhatóan decemberben érkezhetnek meg az első vakcinák, elsősorban tesztelésre és engedélyeztetésre. A védőoltás beadása ingyenes és önkéntes lesz.

Decemberben érkeznek az első oltóanyagok Magyarországra Forrás: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium/-

Az egészségügyi dolgozók azok, akik első körben megkapják a vakcinát, majd a krónikus, idős betegek és őket követik a különböző infrastruktúra üzemeltetői. A védőoltásokkal Magyarország 6,5 millió vakcinához jut, ami 13 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent a kormánynak

- írja a Ripost.

Az orosz vakcinából, ami a Szputnyik V névre kereszteltek decemberben kisebb mennyiségű oltóanyag érkezik hozzánk, ezáltal a szakemberek még az idei évben megkezdhetik azok tesztelését, engedélyezését. Ezután januárban kezdődik meg nagy mennyiségben az oltóanyagok szállítása Oroszországból. Az oroszoknál 40 ezer önkéntes kapta meg eddig a vakcinát, mindannyian jól vannak, mellékhatásokat nem tapasztaltak.

Kínában hasonlóak a tapasztalások a Sinovac gyógyszergyár CoronaVac nevű vakcinájának a tesztelése kapcsán. Egy 20 éves nő már mind a két oltást megkapta és ő sem tapasztalt mellékhatásokat.

A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Szlávik János az alábbiakat nyilatkozta a tömeges koronavírus-antigén teszteket elvégzésével kapcsolatban:

"A tömeges szűrés rendkívül hasznos dolog, de önmagában nem oldja meg a helyzetet."

Többek között azt is elmondta, hogy a szűrés abban az esetben hasznos, ha a pozitív embereket el lehet különíteni a többiektől, fel lehet kutatni a kapcsolataikat és meg lehet állítani a fertőzési láncot.

A vakcinát nem érdemes koronavírusos embernek beadni, így az oltást is gyorsteszt fogja majd megelőzni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.