5 érdekesség az Oscar-díjról, amit neked is tudnod kell

Forrás: Origo -
oscar díj érdekesség Oscar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban lesz a nagy pillanat, amikor az Oscar-díj keretein belül átadják a díjakat az idei év legjobbjainak. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk 5 érdekességet, amit tuti te sem tudtál az Oscar-díjról. 

1. A szobrocskára 1931-ben ragadt rá az 1939-től hivatalosan használt Oscar elnevezés, mert az Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát - állítólag - Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette.

2. Walt Disney az Oscar abszolút csúcstartója, ugyanis 26 Oscart gyűjtött be, amit 59 jelölésből kapott.

3. Az egyetlen Oscar-díjas szülőktől származó Oscar-díjas színésznő Liza Minnelli. Ő 1972-ben főszereplőként, apja, Vincente Minnelli 1958-ban rendezőként kapott Oscart, míg édesanyját, Judy Garlandot tiszteletbeli Oscarral jutalmazták 1939-ben.

Katharine Hepburn nyerte a legtöbb Oscar-díjat eddig. Forrás: Origo

4. A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan és Daniel Day-Lewis követi, utóbbi az egyetlen, aki csak főszereplőként győzött. A színészi jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak.

5. A legfiatalabb díjazott Tatum O'Neal, aki 1974-ben, tízévesen szerezte meg a legjobb női mellékszereplőért járó aranyszobrot a Papírholdban nyújtott alakításáért. A legidősebb díjazott pedig a 82 éves Christopher Plummer lettt, aki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat zsebelte be a 2010-es Kezdők című filmben való szerepéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.