Ilyen még nem volt! Szemműtéttel mentették meg egy brit állatkert tigrisének látását

Forrás: SHEPRETH WILDLIFE PARK -
tigris szemműtét orvosok állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szemműtéttel mentették meg egy brit állatkert tigrisének látását. Az operáló orvosok szerint vélhetően ez volt az első ilyen típusú műtét a világon, amit egy nagymacskán végeztek el.

A 17 éves szumátrai tigris, Ratna a Cambridge melletti Shepreth Vadasparkban él. A park állatgondozói vették észre, hogy a tigris a bal szeme - amelyről korábban szürkehályogot távolítottak el - romlik, és egy szemész állatorvos szaruhártya-fekélyt diagnosztizált - írta meg a BBC News.

A szaruhártyaműtét, amely nem ritka a házimacskák és kutyák esetében, "sokkal több érzéstelenítést igényelt" Ratnánál. A műtétet elvégző David Williams, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi oktatókórházának sebésze elmondta, hogy két hónapnyi megfigyelés után örömmel látta, hogy az állat szeme meggyógyult.

A 17 éves Ratna műtét közben Forrás: SHEPRETH WILDLIFE PARK

A tigris szürkehályogműtéten esett át, mielőtt őt és nőstény utódját 2019 elején a vadasparkba költöztették, hogy ott töltsék utolsó éveiket. Mivel a műtét után naponta csepegtetni kellett a szemébe, a gondozók figyelemmel kísérték bal szemének állapotát.
Így vették észre, hogy romlik a szeme, ezért februárban egy sebészi beavatkozással próbálták kezelni a szem elszíneződését, de ezzel nem érték el a kívánt javulást.

A szemen kialakult fekélyt az állatot megvizsgáló Williams szerint az okozhatta, hogy a tigris a ketrecében véletlenül megsértette a szemét egy bambusszal.

Williams és Steve Philip, a nemzetközi állatkerti orvoscsoport állatorvosa műtötte meg a tigrist. A 30 perces műtéthez a 93 kilogrammos tigrist el kellett altatni. Mint az orvosok elmondták, feltehetően ez volt az első ilyen műtét, amit valaha tigrisen végrehajtottak.

Rebecca Willers, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a műtétnek köszönhetően Ratna koordinációja szemmel láthatóan javult, és ami a legjobb, szemcseppekre sincs többé szüksége, ugyanis a tigris azt nem szerette.

Williams szerint nem valószínű, hogy Ratna korábban sokat látott volna a bal szemével, és ezen a szürkehályogműtét sem sokat segített. A legfontosabb dolog az, hogy magát a szemet megmentették, és a fájdalmai megszűnnek, a másik szemével pedig jól lát

- tette hozzá.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.