7 film amitől egyből beleszeretsz Itáliába: ikonikus alkotások Olaszországból

Szólíts a neveden Amarcord Olaszország Római vakáció Itália
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 17-én mutatták be a hazai mozik a Luca című animációs filmet, ami egy barátságokkal és kalandokkal teli varázslatos nyárról szól egy nem kevésbé varázslatos olasz kisvárosban. Ebből az alkalomból pedig nem haboztunk listára gyűjteni azon kedvenc filmjeinket, amelyek után legszívesebben azonnal indulnánk is Itáliába.

Római vakáció (1953)

A romantikus filmek egyik legnagyobb klasszikusa, egy olyan klasszikus nőideállal, mint Audrey Hepburn, egy olyan klasszikus férfiideállal, mint Gregory Peck, és egy olyan várossal, aminél klasszikusabbat nehéz lenne találni. A szabadságra vágyva elcsavargó hercegnő és a kalauzál szegődő újságíró közös kalandja a római hangulattól is válik felejthetetlenné.

Amarcord (1973)

Minden idők egyik legnagyobb olasz (és egyetemes) filmrendezője, Federico Fellini a saját gyerekkori emlékeit vitte mozivászonra ebben a költői alkotásban, és tette ezt olyan varázslattal és stílussal, amire csak ő képes. A tengerparti kisváros különös figurái és álomnői káprázatos kavalkádot teremtenek a felnövő főszereplő fiú sorsában.

Cinema Paradiso (1988)

Nem csak a mozihoz címzett örökérvényű és gyönyörű szerelmeslevél a Cinema Paradiso, de a rendező Giuseppe Tornatore szicíliai szülővárosához is. Ahol bármikor megtörténhet olyan csoda is, hogy a bölcs mozigépész a festői utcácskák falára kezdi el vetíteni a filmet.

A nagy szépség (2013)

A nagy mestert és elődöt, Fellinit is megidézi Paolo Sorrentino ebben az édesbús, és nem mellesleg Oscar-díjas filmjében, miközben persze a saját Rómáját is megjeleníti az élet elmúlásának (és értelmének) kérdésével szembenéző, kóborló főhőse kalandjaiban. A válasz pedig valahol ott rejlik az Örök Város nagy szépségében.

A Bigger Splash – Vakító napfényben (2015)

Egy olyan itáliai nyaralás, amiről mindenki álmodik: gyönyörű tájak, fantasztikus színek és étkek, szerelem a levegőben. Aztán érkezik a főszereplő pár mellé egy másik, az eleve kusza viszonyok még jobban összegabalyodnak a fantasztikus színészek előadásában – de a tájak, a színek és a szerelmek továbbra is gyönyörűek.

Szólíts a neveden (2017)

Egy kamaszkor legszebb, itáliai nyarát és egy első szerelem meghatározó élményét meséli el Luca Guadagnino filmje, amiben az Olaszországban vakációzó család kamasz fia, és a hozzájuk vendégségbe érkező doktorandusz bonyolódik mély viszonyba – közben pedig süt a nap, szól a zene, és édes az élet.

Luca (2021)

A már számos remekművet szállító Pixar animációs stúdió új filmjében két kissrác barátságának története elevenedik meg előttünk, méghozzá egy itáliai nyáron egy hangulatos tengerparti kisvárosban. Ez a két kissrác nem mellesleg titokban tengermélyi szörny, akik kalandból mennek az emberek közé, de hogy ki és mi is a szörny, az más értelmet kap ebben a varázslatos történetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.