Figyelem: Új koronavírus-variánsra bukkantak Magyarországon - a legveszélyesebbek között tartják számon

Forrás: Shutterstock -
Magyarország új koronavírus variáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új koronavírus variánst fedezett fel a TritonLabs magyarországi laboratóriumában, ami tartalmazza az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (indiai variáns) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt.

A TritonLabs egy beszámolót tett közzé a honlapján, amely szerint a felfedezett variáns teljesen új, és már szerepel a WHO "Variant Under Monitoring" listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

A variánst először Thaiföldön azonosították, de Magyarországon jelentették először - írja a Blikk.

Új koronavírus variánst fedeztek fel Magyarországon (A kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

"Először azt hittem, hogy valamit elrontottam...

A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam,

hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon.

A kísérletet újra megismételtük. András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta" – nyilatkozta Tátrai Kitti, a variáns egyik felfedezője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.