Kötelezővé teszik az egészségügyi dolgozóknak és a tanároknak a koronavírus elleni védőoltást Új-Zélandon

Forrás: 123rf.com -
tanárok védőoltás egészségügyi dolgozók Új-Zéland koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új-Zélandon hamarosan kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltás felvételét az egészségügyi dolgozók és a tanárok zömének - közölte hétfőn a kormány.

Az orvosoknak, gyógyszerészeknek, ápolóknak, illetve más egészségügyi dolgozóknak decemberig be kell majd oltatniuk magukat, a tanárok és oktatásügyben dolgozók számára január a határidő. Chris Hipkins, a járvány leküzdéséért felelős miniszter szerint a szóban forgó szakmák képviselői közül sokan már megkapták ugyan az oltást, de semmit se szabad a véletlenre bízni, mert nekik olyan betegekkel és gyerekekkel van dolguk, akik egyelőre nem oltathatják be magukat. A határszervek dolgozói számára már korábban kötelezővé tették az oltást.

A gyors járványügyi intézkedéseknek és szigorú zárlatoknak, illetve az ország viszonylagos elszigeteltségének köszönhetően Új-Zéland sikeresebben vette fel a harcot a járvány ellen, mint az világ legtöbb országa. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem hétfői összesítése szerint a pandémia kezdete óta 4659 fertőzöttet regisztráltak, és 28-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A járvány gócpontja a legnagyobb város, Auckland, ahol küzdenek a koronavírus gyorsan terjedő delta variánsa ellen.

Új-Zélandon hamarosan kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltás felvételét az egészségügyi dolgozók és a tanárok zömének. Forrás: 123rf.com

Jacinda Ardern miniszterelnök közölte hétfőn, hogy az 1,4 milliós város még legalább egy hétig vesztegzár alatt marad, míg két környékbeli régióban, Waikatóban és Northlandben csütörtökön oldják fel a zárlatot, ha kiderül, hogy nem terjed erősen a vírus. Auckland már körülbelül két hónapja zárlat alatt van. Hétfőn harmincöt újabb fertőzéses esetet regisztráltak a városban, ezzel a fertőzöttek száma 1600 felé emelkedett.

Ardern az oltás felvételére buzdította a lakosságot, és kormány a hétvégén a választásokhoz hasonlítható oltási "szuperszombatot" rendez, az országos kampány idején egész nap nyitva lesznek az oltóközpontok. Az ötmilliós Új-Zéland lakosainak mintegy 68 százaléka kapta meg eddig az első adag vakcinát, 47 százalékuk pedig teljesen be van oltva. A 12 év felettiek körében 82, illetve 57 százalékos ez az arány. A kormány hétfőn bejelentette, hogy hatvanezer, kísérleti stádiumban lévő, molnupiravir nevű antivirális szert kötött le Covid-betegek gyógyítására, de csak az amerikai, illetve az új-zélandi gyógyszerfelügyelet engedélye után fogják alkalmazni a Merck gyógyszergyár termékét.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.