A vörös szőnyegen szabadult el Sophie Marceau melle: mindenki láthatta a villantását

Christopher Lambert Sophie Marceau színésznő Házibuli (film) Andrzej Zulawski
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kerek születésnapját ünnepli az európai mozi egyik állócsillaga, a Házibuli tinisztárjából a francia nő szimbólumává váló, mindig elegáns és gyönyörű Sophie Marceau. Az alábbi 10 érdekességet pedig bizonyára te sem tudtad róla!

Nem ez az igazi neve.

Sophie Danièle Sylvie Maupu néven született, és amikor az első filmjében szerepelt, a gyártó Gaumont filmstúdió javaslatára vett fel művésznevet, mert a Maupu-t nem érezték elég sztárosnak. A Marceau nevet a párizsi avenue Marceau utca után választotta – és semmi köze nincs a híres pantomimművész Marcel Marceau-hoz, amit a karrierje során oly sokan oly sokszor feltételeztek.

Sophie Marceau eredeti neve Sophie Danièle Sylvie Maupu Forrás: Gaumont Film Company

Kamionsofőr akart lenni.

A félén és visszahúzódó kislányként felnövő Sophie hőse az édesapja volt, aki háborús veteránként szerelt le a katonai szolgálatból, dolgozott szobafestőként, pultosként és kamionsofőrként is – utóbbi pedig olyannyira megfogta a kislánya fantáziáját, hogy ő is erről a foglalkozásról ábrándozott.

Diákmunka helyett lett filmsztár.


1980 nyarára nem talál magának diákmunkát az akkor 13 éves Sophie, amikor a barátaitól megtudta, hogy jó pénzért tiniket keresnek egy filmben szerepelni. A korábban semmilyen színészi tapasztalattal nem rendelkező lány a meghallgatásokon végül megkapta a főszerepet, és a Házibuli című film óriási siker lett Franciaországban, sőt szerte a világon is.

16 évesen 1 millió frankért vásárolta meg saját magát.


A Házibuli egycsapásra hatalmas sztárt faragott belőle, amit a Gaumont stúdió gyorsan ki is használt, és hosszú távú szerződést kötött vele. De a Házibuli második részének még nagyobb sikere után Marceau rájött, hogy meglehetősen előnytelen feltételekkel kötötték őt magukhoz, és 16 évesen 1 millió frankért kivásárolta magát a szerződésből, jórészt kölcsönkért pénzből.

Sosem ment férjhez.


Nem műfaja a házasélet, és noha 17 éven át élt együtt a filmrendező Andrzej Zulawskival, 6 évig a producer Jim Lemley-vel, és 7 évig alkotott francia álompárt a filmsztár Christopher Lambert-rel, sőt előbbi kettővel egy-egy közös gyermeket is vállaltak, de egyik férfihez sem ment hozzá.

Profi hangszeres zenész.


Csellistaként klasszikus zeneművészeti képzést kapott, és máig rendszeresen játszik e hangszeren. Ezt a tudását pedig az 1999-es Kutyába se veszlek című romantikus vígjátékba bele is írták, egy emlékezetesen szenvedélyes csellós jelenetet eredményezve.

Ő követte el a cannes-i filmfesztivál történetének egyik legnagyobb villantását.


A mindig elegáns és visszafogott színésznőre a legkevésbé sem jellemzőek az efféle botrányos akciók, és 2005-ben sem saját szándékból követett el egy ilyet. A ruhájának egyik pántja azonban pont a vörös szőnyegen, fotósok százai előtt oldódott ki, az egyik melle pedig így az egész világ előtt láthatóvá lett. De Marceau lazán és stílusosan megoldotta a helyzetet: gyorsan megigazította magát, majd nevetett egyet.

Forrás: Getty Images

Visszautasította a Francia Becsületrendet.


2016-ban terjesztették fel a létező legmagasabb francia állami kitüntetésre, azonban nem fogadta azt el. Tette ezt tiltakozásul azért, mert ugyanekkor a kitüntetést megkapta a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Najef is, márpedig az emberi jogok és a nők helyzete Szaúd-Arábiában messze nem úgy álltak Marceau szerint, hogy a Becsületrend ne váljon képmutatóvá.

Nem csak színésznőként sikeres.


Egy ideje már nemcsak a kamerák előtt, de mögöttük is aktív. 2002-ben készítette el rendezőként az első mozifilmjét a Beszélj a szerelemről! című drámával, amit 2117-ben követett A 401-es szoba titka című krimi, 2018-ban pedig a Madame Mills című vígjáték.

Legközelebb az eutanáziával kell szembenéznie.


Legközelebb a mozivásznon a Tout s'est bien passé (Minden jól ment) című filmben a neves francia rendező, Francois Ozon alkotásában láthatjuk majd Marceau-t. A filmben olyan nőt alakít, akinek idős édesapja agyvérzést szenved, és a kórházi ágyhoz kötve arra kéri a lányát, hogy vessen véget a szenvedéseinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.