40 éve tévedésben éltek a tudósok, megcáfoltak egy fontos bizonyítékot

Forrás: AFP -
rejtélyes lábnyomok régészet történelem téves elmélet ősember két lábon járó ősember
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok évtizedek óta kutatják az emberiség eredetét. Számtalan helyen tártak már fel olyan nyomokat, amiket évezredekkel ezelőtt hagyhattak őseink a Földön. Barlangrajzok, csontok és rejtélyes lábnyomatok elemzésével töltik idejüket a régészek.

Az ősemberek kutatásának egyik legfontosabb helyszíne a tanzániai Laetoli, ahol az 1970-es években megkövesedett lányomokat találtak. Az ösvény, melyen minden kétséget kizáróan két lábon járásról tanúskodó nyomok sorakoznak, 3,7 millió évvel ezelőttre datálható.

A lelőhelyen részlegesen feltártak egy másik, rejtélyes lábnyomsort is, azonban ezeket negyven évvel ezelőtt hibásan egy két lábra emelkedett medvének tulajdonították. A történészek négy évtizeden át tévedésben éltek, ugyanis nemrég egy kutatócsoport bebizonyította, hogy a nyomok biztosan ősembertől származnak.

A kutatók még 2019-ben vágtak bele a munkába. Visszatértek az egykori ásatás helyszínére, Laetoliba, újra megvizsgálták a nyomokat, mintát vettek a kőzetből és számítógép segítségével rekonstruálták a nyomot hagyó láb formáját. Ezek után egy medverezervátum közreműködésével kielemezték a két lábon járni képes medvék talpnyomatát is.

Többféle ősember is létezhetett a mostani felfedezés szerint Forrás: AFP

További kutatások bizonyították, hogy a nyomat a majmokéhoz hasonló formát mutat, ez pedig megerősíti azt az elképzelést, hogy valamelyik emberelőd lépteit konzerválta a kőzet. Mivel ezek a láblenyomatok eltérnek a mellette feltárt, egyértelműen emberi mintáktól, a tudósok megállapították azt is, hogy több emberféle is vándorolt egykoron Tanzániában – idézte a tudományos cikket az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.