A Magyarok Nagyasszonya - tények, amiket valószínűleg nem tudtál a Szűzanyáról

Szűz Mária magazin Jézus Krisztus Magyarok Nagyasszonya Szent József
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szűz Mária az egyik legvitatottabb nő a vallástörténetben. Az Újszövetség alapján Jézus édesanyja, aki szeplőtelen fogantatás keretében bűntelenül szülte meg a Megváltót. Eredetileg zsidó nő Názáretből. A protestánsok szerint nem volt bűntelen, azonban a katolikusok és ortodoxok becsülik szüzességét.

Mi az, amit tudunk Szűz Máriáról?

Majdnem minden, amit Máriáról tudunk, az Újszövetségből származik. Férje József, aki ács volt. Élete elválaszthatatlan Jézustól. A népszámlálás miatt Józseffel Betlehembe utazott, ahol egy istállóban szülte meg fiát. Érdekes, hogy a Bibliában alig néhány személyt említenek többször, mint őt: csupán Jézus Krisztust, Pétert, Pált és Jánost.

Szűz Mária - a nő, aki bátor volt

A nyugati keresztény művészeti alkotásokban jámbor asszonyként ábrázolják, azonban az evangéliumok szerint Mária egészen más volt. Mária sok esetben elkísérte Jézust, jelenléte végig fontos. Ott volt Jézus első csodatételénél a kánai menyegzőn, és ő biztatta Jézust, hogy tegyen csodát, amikor a menyegzőn kifogytak a borból: "Tegyetek meg mindent, amit csak mond" (Jn 2,6). Ezzel hívta fel Jézus figyelmét rendeltetésére. De a végén, a keresztnél is mellette volt: „A Jézus keresztje alatt pedig ott állottak vala az ő anyja, és az ő anyjának nőtestvére; Mária, Kleofás felesége, és Mária Magdaléna." (Jn 19,27)

Lazio Michelangelo: Pieta Forrás: Photononstop via AFP/Daniele Schneider

A szeplőtelen fogantatás mítosza

Talán a szeplőtelen fogantatás, a bűntelenség a legvitatottabb kérdés Mária alakja körül. Az Újszövetségben nincs utalás Mária nemi életére, mielőtt életet ad Jézus Krisztusnak. A keresztény hagyomány kritikusai úgy gondolják, hogy a szüzesség félrefordított szó, amely csupán fiatal lányt jelent. Azonban benne van a Bibliában, hogy Mária csoda útján esett teherbe, nem szexuális úton. Tehát ő ezáltal bűntelen, ami alkalmassá teszi arra, hogy ő legyen Isten fiának édesanyja.

Szűz Mária szüzessége

Szűz Mária bűntelensége és szüzessége a két kulcspont a hívők közötti konfliktusoknak. A protestánsok szerint egyedül Jézus volt bűntelen, sőt, a protestánsok szerint Máriának és Józsefnek már Jézus előtt is voltak közös gyermekeik. A katolikusok ezzel szemben úgy tartják, hogy Mária bűntelen volt, és mindörökké szűz maradt. A nézeteltérések ebben az esetben feloldhatatlannak tűnnek, hiszen a Bibliában nincs bizonyíték bűntelenségére. Mária bűntelensége egyházi tradíció. Azonban szüzessége Jézus születése előtt bizonyítva van Máté evangéliumában, ahol azt írja, nem volt köztük Józseffel házassági kapcsolat, amíg meg nem szülte a fiút.

Raphael Santi: Madonna és gyermeke Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/B.Manushin

Sokan a legnagyobb szentnek tartják

Sokak szerint Szűz Mária a legnagyobb szent, hiszen Isten őt választotta ki, hogy fiának anyja legyen, és amiért szabadon döntött abban, hogy együttműködik a neki adott kegyelmekben, és elfogadta rendeltetését.

A Magyarok Nagyasszonya

A Magyarok Nagyasszonya Szűz Mária egyik elnevezése, amely kifejezi különleges kapcsolatát Magyarországgal. A magyar katolikus egyház október 8-án emlékezik meg Szűz Mária pártfogásáról, és kéri közbenjárását nemzetünkért.

Ennek eredete Szent István királyhoz kapcsolódik, aki a XII. századi Hartvik legenda szerint halála előtt felajánlotta az országot Szűz Máriának:

"Mennyek királynője, e világ jeles újjászerzője, végső könyörgéseimben a szentegyházat a püspökökkel, papokkal, az országot a néppel s az urakkal a te oltalmadra bízom: nékik utolsó istenhozzádot mondva lelkemet a kezedbe ajánlom."

Benczúr Gyula: Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja Magyarországot (Szent István-bazilika) Forrás: Wikipédia/Benczúr Gyula

Néhány évszázaddal később, a XVII. században alakult ki Regnum Marianum (Mária Országa), ami kifejezte, hogy Szent István felajánlásával Szűz Mária nemcsak oltalmazója, hanem mindenkori tulajdonosa is Magyarországnak.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.