20 éve mutatták be a Gyűrűk Urát – 15 érdekesség, amit talán te sem tudtál a kultikus filmről

Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP -
Mordor Gyűrűk ura Viggo Mortensen Gandalf magazin frodó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Épp 20 esztendővel ezelőtt, 2002. január 10-én mutatták be a hazai mozik A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetségét, amely a folytatásaival együtt minden idők egyik legnagyobb filmsikere és a popkultúra egyik alapköve lett. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk egy nagy adag kevésbé ismert érdekességet!

1


Aragorn szerepére Daniel Day-Lewis volt az első kiszemelt, de ő többször is visszautasította a produkciót, ahogyan Nicolas Cage is. Végül Stuart Townsendet szerződtették a szerepre, és vele is kezdődött el a forgatás, de Peter Jackson nem volt elégedett az alakításával. Csak ezután érkezett Viggo Mortensen.

Először Stuart Townsendet szerződtették Aragorn szerepére, de Peter Jackson nem volt elégedett az alakításával, ezután érkezett Viggo Mortensen Forrás: AFP

2

„Mordorba nem szokás csak úgy besétálni" – mondja Boromir a filmben a Gyűrű Szövetségének megalakulását hozó tanácskozáson. Ez a mondat a film egyik leghíresebb idézetévé lett, számos mémet is ihletve. Pedig csak az utolsó pillanatban került bele a filmbe: a forgatókönyvben még nem szerepelt, az írók aznap reggel találták ki, és a Boromirt játszó Sean Bean a térdére ragasztva kapta meg a szöveget, mert megtanulni nem volt ideje. Látható is a jelenetben, ahogy lefelé pillant a puskájára.

3

Gandalf szerepére Sean Conneryt szerették volna megnyerni az alkotók, de neki nem tetszett a forgatókönyv, sőt, azt mondta róla, hogy nem is érti. Pedig a szerződésében olyan ajánlat szerepelt, aminek értelmében részesedést kapott volna a film nyereségéből, ez pedig később az óriási siker révén mintegy 400 millió dollárt hozhatott volna neki.

4

Te is elmehetsz a Megyébe! A hobbitok lakhelyéül szolgáló vidéket olyan élethűen építették meg a film díszletesei (sőt tájépítészei), hogy a forgatás végeztével senkinek sem volt szíve lebontani azt. Így látogatóparkká alakították át, ami máig Új-Zéland egyik kedvelt turistalátványossága.

5

A Gyűrű Szövetségének legmagasabb tagja egy törpe volt. Igen, annak a bizonyos szövetségnek a kilenc tagja (vagy legalábbis az őket alakító színészek) közül John Rhys-Davies nőtt a legnagyobbra: a Gimlit játszó színész 185 centiméteres.

6

A Gyűrű szövetségének kilenc tagját (Frodó, Samu, Trufa, Pippin, Aragorn, Boromir, Legolas, Gimli, Gandalf) játszó színészek a nagy kaland emlékére készíttettek egy közös tetoválást: mindegyikükre felkerült a 9-es számot jelentő tünde rúna. Egyedül John Rhys-Davies maradt ki a buliból: ő maga helyett a dublőrét küldte el tetováltatni.

7

A Szarumánt játszó idős színészlegenda, Christopher Lee volt a stáb egyetlen olyan tagja, aki személyesen is találkozott a Gyűrűk Ura regényeket író J. R. R. Tolkiennel. Sőt, Lee hatalmas Gyűrűk Ura-rajongóként minden évben újraolvasta a könyveket, így számára egy álom teljesült a filmben való szereplésével.

8

A maga idejében példátlan vállalkozásnak számított három ilyen nagyszabású filmet egyben leforgatni, és eredetileg nem is három filmről volt szó. A produkció indulásakor még csak két mozifilmre volt meg a költségvetés, de az is szűkösen, így komolyan felmerült, hogy mindössze egyetlen hosszabb filmben foglalják össze a sztorit. Végül a New Line Cinema stúdió belépésével lett meg a pénz a három filmre – és még így is kimaradt egy csomó minden a könyvekhez képest.

9

A hobbitok erdei jelenetét a város közepén vették fel. Egy felhőkarcolókkal körülvett wellingtoni park adott helyet azon jelenetek felvételének, amelyikekben a hobbitok az erdőben a gyűrűlidércek elől menekülnek.

10

Ian McKellen nem eljátszotta azt, hogy Gandalf beveri a fejét a Bilbó hobbitlakásában, hanem tényleg akaratlanul beütötte a fejét, és igencsak fájt is neki. A rendező pedig úgy döntött, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró, így megtartotta ezt a snittet.

11

Gandalf nagyjelenetében, a balroggal történő végzetes összecsapásakor („Fussatok, bolondok!") a forgatáson Ian McKellen végig egy pingponglabdának játszott – a démoni lényt utólag, digitálisan helyettesítették be.

12

Több főszereplő is megsérült a film forgatásán. Orlando Bloom eltörte néhány bordáját egy akciójelenetben, Viggo Mortensen pedig a lábujjait, amikor a filmben is látható módon belerúgott egy fém sisakba. De neki a fogából is letört egy darab egy erősebb ütéstől, amit még aznap visszaragasztatott, és folytatta a felvételeket.

13

A mordori Fekete Kapu előtti óriási csatajelenet felvételei egy elhagyatott katonai gyakorlótéren zajlottak, aminek bizonyos részei alá vannak aknázva. A filmesek számára persze pontosan kijelölték a biztonságos területet, de Viggo Mortensen az alakítása hevében egyszer belovagolt a veszélyes zónába. Mindenki azt várta, melyik pillanatban repül a levegőbe, de ép bőrrel megúszta.

14

A Gollamot játszó Andy Serkis a karaktere nyomorult leépültségét és kínzó vágyakozását a heroinfüggőkről mintázta.

Gollam karakterét Andy Serkis alakította Forrás: Getty Images via AFP/2003 Getty Images/Evan Agostini

15

A Csavardi Samu kislányát játszó gyerekszínész az életben is Sean Astin lánya. A rendező Peter Jackson lánya pedig többször is felbukkant a három filmben különféle apró szerepekben: gyerekhobbitként, a Helm-szurdok egyik menekültjeként és Minas Tirith gyereklakosaként is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.