Közzétették a listát: ezekbe az üzletekbe nem lehet oltási igazolás nélkül belépni februártól Olaszországban

Forrás: Shutterstock -
oltási igazolás Olaszország koronavírus szabályozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olaszországban a ruhaboltokban kötelező az oltottság, a postán igazolás nélkül felvehető a nyugdíj.

Újabb rendelkezéssel szabályozta az oltási kötelezettséget az olasz kormány, amely pénteken pontos listát közölt arról, melyik hivatalba vagy üzletbe lehet kizárólag oltási igazolással belépni február elsejétől.

A Mario Draghi miniszterelnök aláírta kormányrendelet értelmében a következő hónaptól

minden üzletben kötelező lesz az oltási igazolás felmutatása belépéskor, még az esetleges vásárlás vagy fogyasztás előtt.

Olaszországban rengeteg helyre kell majd az oltási igazolás februártól - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock


Így kizárólag oltási igazolással lehet majd belépni például a ruházati termékeket áruló üzletekbe, valamint a könyvesboltokba is. A rendelkezés minden, 12 év feletti olaszra vonatkozik.

Kivételt az élelmiszerüzletek és az alapvető szükségleti cikkeket áruló kereskedelmi egységek jelentenek,

mint például a gyógyszertárak. Nem lesz kötelező az oltási igazolás a rendőrségi vagy igazságügyi hivatalokba történő belépéshez sem.

Kötelezővé teszik az igazolást a dohányboltokban, a zárt terű újságos standokban, és oltás kell a bankokba, valamint a postahivatalokba történő belépéshez is. Kivételt utóbbi esetben a nyugdíj felvétele jelent.


A legalább egy adag oltás felvételét bizonyító igazolást csakis negatív teszteredménnyel lehet kiváltani: a belépés előtti 48 órában végzett PCR-teszttel vagy 72 órával korábban készült antigén gyorsteszttel.

A sajtóban is közölt részletes lista szerint februártól továbbra is teljesen szabad a belépés - vagyis nem szükséges semmilyen igazolás - az összes, kisebb-nagyobb élelmiszerüzletbe, legyen szó a sarki kisboltról vagy a hipermarketről. Igazolás nélkül azonban tilos a helybeni étel- vagy italfogyasztás.

Nem kell igazolás az állatboltokban történő vásárláshoz, az üzemanyag-állomások üzlettereiben,

ahol a kassza áll, valamint a higiéniai-egészségügyi cikkeket és orvosi eszközöket áruló boltokban. Nem kell semmilyen igazolás az optikai szalonokban sem - írja az MTI. Kizárólag oltottsági igazolással lehet viszont belépni a papír-írószer boltokba, a játékboltokba, a tisztítókba és a műszaki boltokba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.