holokauszt emléknap Viktor E. Frankl holokauszt Auschwitz magazin edith eva eger
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az irodalom abban is segít, hogy valós képet kapjunk a haláltáborok világáról. A túlélők történetei lehetővé teszik, hogy megismerjük átélt nehézségeiket, fájdalmas tapasztalataikat, és betekintést nyerjünk a történelem egyik legkegyetlenebb időszakába.

Többen a hallgatást választották, azonban néhányan úgy döntöttek, hogy feltárják történetüket a világ előtt. Az utóbbi években több olyan kötet is megjelent, amelyben a túlélők fájdalmas őszinteséggel mesélnek életük legmegrázóbb fejezetéről. A holokauszt világnapja alkalmából négy olyan könyvet ajánlunk, amely a világon mindenhol mély együttérzést váltott ki az olvasókból.

Edith Eva Eger: A döntés

A holokauszt témában az egyik legmeghatározóbb kötet a magyar származású Edith Eva Eger A döntés című könyve lett. Sokan úgy vélekednek a könyvről, hogy receptre kellene felírni mindenkinek. Az írónő átélt traumájáról évtizedeken keresztül hallgatott: a könyv megjelenésekor majdnem kilencven éves volt. Mindössze tizenhat esztendős volt, amikor szüleivel együtt deportálták Auschwitzba. Elvesztette a szüleit, a szerelmét, de testvérével, Magdával sikerült túlélniük a borzalmakat. Ám hiába kapott lehetőséget és új esélyt az életre, sokáig nem tudott vele mit kezdeni. Később egyetemre ment, hogy pszichológiát tanuljon, és mások segítése lett a hivatása.

Edith Eva Eger: A döntés Forrás: lira.hu

Wiesław Kielar: Az auschwitzi halálgyár rémtettei

Az író 1972-ben írta meg a memoárját, melyben tárgyilagosan mutatja be a haláltábort. A férfi egy antifasiszta ifjúsági mozgalom tagja volt, és közel nyolcszáz társával együtt deportálták 1940 nyarán az auschwitzi táborba. A kötet öt év emlékeit dolgozza fel, az érkezéstől egészen a kiszabadulásuk pillanatáig. Kielar, azaz a 290-es számú fogoly történetét olvasva, a haláltáborok kegyetlenségén túl az ott élő emberek brutalitása is fokozza a döbbenetet. A regény felvonultat számos magatartásformát és patológiás jellemtípust: a gyilkos SS-tiszteket, a hidegvérű orvosokat, vagy az aranyfogakkal spekuláló hullaszállítókat.

Wiesław Kielar: Az auschwitzi halálgyár rémtettei Forrás: regikonyvek.hu

Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre!

A pszichiáter tapasztalatai egyszerre nyújtottak támogatást és megrázó élményt olvasók milliói számára. Az író 1942 és 1945 között négy náci haláltáborban járt és átélte szülei, testvére és várandós felesége halálát is. A táborban átélt szörnyűségek kínzó terhet helyeztek a vállára, s mégis, ezekből kiindulva alkotta meg saját terápiás módszerét. Viktor E. Frankl segít abban, hogyan viszonyuljunk szenvedéseinkhez, és mit tudunk kezdeni a lehetőségeinkkel. Az író kilencvenkét évesen hunyt el 1997-ben. A történetét azóta harminc nyelvre lefordították.

Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre! Forrás: bookline.hu

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

A kötet Lale Sokolovról szól, aki Auschwitz-Birkenau tetoválójaként az ott történt borzalmakat egy rendhagyó aspektusban tárja fel.

A férfi járt Mengele részlegén, kapcsolatot tartott a foglyokkal, és ő volt az egyedüli, aki egy gázkamrából élve szabadult ki.

Sokolov, aki a haláltáborban ismerte meg élete szerelmét, Gitát, megesküdött: bármit megtesz, hogy élve kijussanak Auschwitzból.

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló Forrás: konyvtunder.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.