Gábor Zsazsa, aki miatt megállt a forgalom az Andrássy úton

Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP -
házasság érdekesség Férjek kibeszélő magazin történelem Gábor Zsazsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gábor Zsazsa nevét mindenki ismeri tengeren innen és tengeren túl, sőt nagy valószínűséggel soha nem is merül majd feledésbe a budapesti nő, akiért üzletemberek, milliárdosok és világsztárok rajongtak. Zsazsa volt az első celeb, az első, aki szépsége és botrányai mellett arról volt híres... hogy híres.

Gábor Zsazsa története olyan, mint egy tündérmese, legalábbis, ami a kezdeteket illeti. Budapesten született egy jómódú zsidó család második gyermekeként. Becsületes nevén Gábor Sárinak hívták, keresztnevét pedig Fedák Sári után kapta, akiért rajongott az édesanyja. A név kötelez, mondhatnánk, így nem meglepő, hogy Gábor Sári – akárcsak Fedák Sári, a magyar színháztörténet egyik legnagyobb primadonnája - is a világot jelentő deszkákat választotta. A két díva között azonban akadt még egy hasonlóság: mindkettőjüket Zsazsának becézték.

Zsazsa jómódú család lányaként Svájcban tanult, Bécsben énekelt, de még szépségversenyt is nyert Budapesten. A Gábor famíliában azonban nemcsak ő volt kiemelkedően szép, hanem húga és nővére is.

Egy anekdota szerint, amikor a Gábor család kocsija végighajtott az Andrássy úton a három lánnyal, konkrétan megállt a forgalom.

Adottságait mindhárom lány ki is használta, hiszen mindegyikükből színésznő lett, mégis Zsazsa lett a leghíresebb – talán kilenc házasságának is köszönhetően.

Gábor Zsazsa története olyan, mint egy tündérmese, legalábbis, ami a kezdeteket illeti Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Egy férj, két férj... sok férj

A kilenc frigyből az elsőt már nagyon fiatalon, mindössze 20 évesen kötötte Burhan Asaf Belgével, aki majdnem kétszer annyi idős volt, mint ő, és aki a török nagykövetség sajtóreferenseként dolgozott, majd író és diplomata lett belőle. A házasság nagy részében a pár Törökországban élt, s

egyes feljegyzések szerint itt Zsazsa a török államfővel, Mustafa Kemal Atatürkkel is szorosabb viszonyba került...

A frigy azonban nem tartott sokáig, Zsazsa úgy döntött, követi Amerikába kivándorló testvérét és ő is a tengeren túl kezd új életet, így férjével elváltak útjaik. Mivel Magda húga ekkor már színésznőként dolgozott és bejáratos volt a hollywoodi estélyekre, sokszor magával vitte Zsazsát is, aki egy alkalommal Charlie Chaplinnel szökött meg a partiról. Bár a férfinak nagyon tetszett a szépséges magyar lány, végül ebből a románcból nem lett semmi. „Túl szép hozzám" – mondta állítólag a híres színész.

Nem volt túl szép viszont Conrad Hiltonhoz, a Hilton szállodalánc nem olyan rég elvált tulajdonosához, aki 1942-ben feleségül is vette Zsazsát. A 30 évvel idősebb hotelmágnás azonban sokkal inkább a jó üzletekre és a pénzre szeretett fókuszálni, mintsem nejére, így a házasság hamar zátonyra futott.

Gábor Zsazsa, Conrad Hilton és Natalie Wood Forrás: AFP

Ebből a kapcsolatból született Zsazsa egyetlen gyermeke, Constance Francesca Hilton, aki a színésznő elmondása szerint akkor fogant, amikor a férje megerőszakolta őt.

Conrad Hilton ezzel szemben azt mondta egyszer, hogy sosem hitte el, hogy Francesca az ő gyermeke, hiszen a felesége a fogantatás időszakában is szeretőt tartott.

A csúcson

Zsazsa a válást és a szülést követően hamar szert tett a harmadik férjre, a brit származású színészre, George Sandersre. Bár sokak szerint Sanders volt Zsazsa életének egyetlen igaz szerelme, a kapcsolatuk mégis meglehetősen viharosan alakult. Kölcsönösen csalták egymást, és napi szinten kavartak maguk körül botrányt – ez egyébként nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Zsazsa igazi celebbé váljon. Egyszer a színésznő azt mondta:

Róla pedig beszéltek! Hogy ennek köszönhető-e vagy sem, de 1952-ben Zsazsa végre megkapta első filmszerepét, amelyet továbbiak követtek.
A házassága viszont széthullóban volt, majd meglehetősen színpadiasan véget is ért: Sanders magánnyomozókat fogadott és velük együtt tört rá a feleségére, aki éppen a szeretőjével múlatta az időt...

1952-ben Zsazsa végre megkapta első filmszerepét, amelyet továbbiak követtek Forrás: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/United Archives

Milliárdosok és egy herceg

Zsazsa karrierje az '50-es évek közepétől egyre magasabbra ívelt, és persze a férjek száma is szépen nőtt, ahogy haladt előre az idő.
Negyedszerre Herbert Hutner befektetési bankárhoz ment nőül, majd az olajmágnás Joshua S. Cosden felesége lett. A milliárdosokat a sorban a Barbie-baba egyik tervezője, a Zsazsánál 9 évvel fiatalabb Jack Ryan követte, akit egy ügyvédre, Michael O'Harára, majd egy playboyra, Felipe de Albára cserélt – igaz, utóbbival mindössze egy napig tartott a házassága.

Utolsó férjéhez 69 éves korában ment nőül. A nála 25 évvel fiatalabb Frédéric von Anhalt messze a legelőkelőbb kérője volt, hiszen hercegi címet viselt – bár csak vette magának – ennek következtében pedig

Gábor Zsazsát innentől kezdve megillette a hercegné megszólítás.

Ez a frigy harminc évig tartott.

A nála 25 évvel fiatalabb Frédéric von Anhalt messze a legelőkelőbb kérője volt Forrás: Getty Images/WireImage/Tom Wargacki

Hosszú élet, de vajon boldog-e?

A népszerű díva élete azonban idősebb korában sem vált csendesebbé. 73 évesen például felpofozott egy rendőrt, ennek következményeképpen pedig három nap börtönre ítélték, 76 éves korában pedig még pereskedett is.

A lejtőn 2002-ben indult meg az élete, amikor egy autóbalesetben részlegesen lebénult.

Miután hazaengedték és kiderült, hogy ezután élete végéig gondoskodásra szorul, öngyilkosságot követett el, amely csak a férjének köszönhetően nem sikerült, mindezt pedig egy agyvérzés követte. 2016-ban – 99 évesen – úgy döntött, hogy szeretne visszaköltözni Magyarországra, hogy élete utolsó időszakát itthon tölthesse el, ám még a hazautazása és nem sokkal a 100. születésnapja előtt, 2016. december 18-án meghalt.
Férje először Beverly Hillsben temettette el, de 5 évvel később a hamvait mégis visszahozta Budapestre, és a Fiumei úti sírkertben helyezte örök nyugalomra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.