Pesti mesék: kétszer jelenti ugyanazt ennek a híres zuglói utcának a neve

Forrás: Fortepan / Bernhardt -
Pesti mesék Ajtósi Dürer sor Zugló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért Ajtósi, ki az a Dürer, és miért sor, nem pedig utca? Budapest egyik legkülönösebb nevű és díszes épületekkel tarkított utcájának története meséli el a megfejtéseket.

Budapest egyik legkülönösebb nevű utcája az Ajtósi Dürer sor, ami Zugló büszkeségeként a Városliget mellett húzódik a Dózsa György úttól a körvasútig. A nevének eredete olyannyira kikopott már a köztudatból, hogy nemrégiben emléktáblát is avattak itt, hogy mindenki számára kiderüljön, mi is az az Ajtós, és ki is az a Dürer.

Ami az emléktábláról nem derül ki, de ami a legtöbbek számára szintén rejtély, hogy miért épp sor, és miért nem simán utca az Ajtósi, ami tovább fokozza nevének különös hangzását. Egy közterületre akkor szokták a sor utótagot használni, ha csak egyik oldalán van beépítve. Emiatt a sorok esetében a a házszámozás is folytatólagos, azaz nincs páros és páratlan oldal. Persze sok esetben a városok beépített területeinek terjeszkedésével épületek kerülnek a sorok másik oldalára is, ilyenkor pedig marad azért a név, és hiába utca jellegű már minden, de az elnevezés emlékeztet a történetének ezen vonatkozására.

A Városligettel szemben az Ajtósi Dürer sor, 1962 Forrás: Fortepan / Bernhardt

A mai Ajtósi Dürer sor környéke a 19. század közepétől kezdődően épült be, az itteni telkeket 1847-ben parcellázták fel. Akkoriban ez az útvonal a Herminamező és Istvánmező városrészek határát is jelentette (és jelenti máig), ezek pedig István nádorról és a néhány évvel korábban elhunyt ikerhúgáról, Habsburg-Lotaringiai Hermina Amáliáról kapták a nevüket. Emiatt aztán először István utcának nevezték el, és sokkal hosszabban húzódott, be egészen a Keleti pályaudvar melletti mai Rottenbiller utcáig. A belső szakasza meg is őrizte a nevét, máig István utcának hívják. A külső szakaszból pedig csak mintegy nyolc évtizeddel később, 1928-ban lett Ajtósi Dürer sor.

De mi is az az Ajtós, és ki is az a Dürer? Ajtós egy község Békés megyében, Gyulához egészen közel. Dürer pedig nem más, mint Albrecht Dürer németalföldi festő, a reneszánsz és az egyetemes művészettörténet egyik legjelesebb alkotója, akinek a képeiből az is biztosan látott már jó néhányat, aki nem is hallotta még a nevét. Albrecht Dürer apja Ajtós községből vándorolt ki Nürnbergbe, és nem véletlen az egybeesés, hogy az ajtó németül Tür, az ajtósi pedig Türer, a korabeli dialektusban Dürer. Az Ajtósi Dürer sor tehát igazából Ajtósi Ajtósi sort jelent; arról nem maradtak fenn információk, hogy miért érezték a korabeli városvezetők szükségesnek az Ajtósi előtag hozzábiggyesztését, miért nem lehetett a neve simán Albrecht Dürer sor. Talán egyfajta magyarázó, a magyar származást kidomborító szándék lehetett a háttérben, amit az is alátámaszt, hogy a névadás-névváltoztatás idején komoly ünnepségeket rendeztek Dürer városával, Nürnberggel közösen. Azért épp 1929-ben, mert ekkor ünnepelte a világ a festő születésének 400. évfordulóját is. Az ünnepségek keretében Budapestre hozták és kiállították Dürer több klasszikus alkotását, Nürnberg városa pedig egy kortárs szobrot, a Sétáló nő című bronzalakot is Budapestnek adományozta. A szobrot a Gellérthegy oldalában állították fel, és sajnos a második világháború bombázásai során megsemmisült.

Ajtósi Dürer sor 37. Erzsébet Nőiskola (ma Teleki Blanka Gimnázium) Forrás: Fortepan

Az Ajtósi Dürer sor nemcsak a nevével, de az itt található épületekkel is kitűnik. Két gimnázium (Szent István, Teleki Blanka) is található az utcában, a Vakok Intézetének díszes, Zsolnay-cserepes szecessziós épülete pedig már messziről feltűnik. A régi Leánynevelő Intézet épülete évtizedeken át az ELTE különböző oktatási intézményeinek adott otthont, majd Dürer Kert néven kulturális központ lett belőle. Az Ajtósi Dürer sor történetében legfrissebb fejlemény ennek a komplexumnak a bontása és ingatlanbefektetői hasznosítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.