Figyelmeztet az ENSZ-főtitkár: még nincs vége a koronavírus-járványnak

Forrás: Shutterstock -
koronavírus-járvány koronavírus-fertőzés ENSZ koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs vége a koronavírus-járványnak, és továbbra is "botrányosan méltánytalan" a védőoltások globális elosztása - hívta fel a figyelmet António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán, a világjárvány kirobbanásának második évfordulóján kiadott közleményében.

Guterres felidézte, hogy a pandémia során több mint 446 millió ember fertőződött meg koronavírussal világszerte, és több mint 6 millió ember halálával hozható összefüggésbe a járvány, amely számtalan ember mentális egészségét is károsította az utóbbi két évben - írja az MTI.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A példa nélküli közegészségügyi intézkedéseknek és a védőoltás különlegesen gyors kifejlesztésének köszönhetően a világ számos régiójának mára sikerült visszaszorítania a járványt, de súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy az egésznek vége van - fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Kifogásolta, hogy a vakcinák elosztása továbbra is igazságtalan, és a világ nem engedhet meg többé "kétszintű bánásmódot" a Covid-19 után. Bár az oltóanyaggyárakban havonta 1,5 milliárd dózist állítanak elő, világszerte mégis még mindig csaknem 3 milliárd ember vár arra, hogy az első oltását megkaphassa. Ez azoknak a politikai és költségvetési döntéseknek a kudarca, amelyek elsőbbséget biztosítanak a gazdag országok lakosai egészségének, szemben a szegényebb régiókban élőkével - mondta Guterres.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.