Átmeneti égitesteket találtak: ehhez hasonló felfedezésre még nem volt példa

csillagászat átmeneti égitest tudomány égitest barna törpe csillag Naprendszer bolygó felfedezés
Az elmúlt harminc évben eddig egyszer sem sikerült hasonló jelenséget lefotózni.

Az angliai Open Egyetem és a svájci Berni Egyetem vezette nemzetközi kutatócsoport felfedezett négy barna törpét. Ezek a titokzatos, csillagászati objektumok egyfajta átmeneti égitestek, amelyek a bolygók és a csillagok közti hézagot "töltik ki". A barna törpék ugyanis egyik ismert kategóriába sem besorolhatóak, és hibrid természetüknél fogva ezek a világűr talán legrejtélyesebb objektumai.

Forrás: John Pinfield

Az elmúlt évtizedek alatt mindössze csak negyven alkalommal sikerült képen rögzíteni barna törpét, azonban korábban egyszer sem fotóztak egyszerre négyet. Ezek az új felfedezések ráadásul nagy távolságra keringenek a csillaguktól, ami szintén ritka jelenség. Minél távolabb kerülnek saját csillaguktól, a tudósoknak annál több esélye lesz részletesen is tanulmányozni ezeket az égitesteket – írja a player.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.