Közegészségügyi vészhelyzetet hirdethetnek a majomhimlő miatt - a WHO mérlegel

járvány WHO egészségügyi vészhelyzet majomhimlő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet mérlegeli az újonnan terjedő majomhimlő vészhelyzeti minőségét, a szervezet vészhelyzeti bizottsága jövő csütörtökön ülésezik - jelentette be a WHO kedden Genfben.

Tedros Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója jövő csütörtökre összehívta a WHO vészhelyzeti bizottságát, hogy megvizsgálják és megvitassák a majomhimlő nemzetközi elterjedésének helyzetét és annak súlyosságát. A bizottság azt vizsgálja, hogy a majomhimlő "nemzetközi aggodalomra okot adó lehetséges közegészségügyi veszélyhelyzetnek" minősül-e. Ez a legmagasabb riasztási fokozat, amelyet a WHO kiadhat.

Forrás: Twitter / Updatednews

Május óta a majomhimlőt eddig 39 országban azonosították, ezek közül csak hét országban honos a vírus. Világszerte több, mint 1600 azonosított, valamint 1500 feltételezett esetet regisztráltak. A WHO főigazgatója a bizottság összehívását a vírus "szokatlan viselkedésével" indokolta, valamint hangsúlyozta, hogy a vírus féken tartásához az országoktól "koordinált válaszreakcióra" van szükség.

Jelenleg 2020. január 7-e óta, az új típusú koronavírus-járvány miatt van érvényben vészhelyzeti riasztás.

Még több hírt a majomhimlővel kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.