bográcsozás tűz Piliscsaba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedden valószínűleg kerti bográcsozás következtében pusztított nagy területen tűz Piliscsabán. A lángok átterjedtek a közeli erdő aljnövényzetére, egy raklapüzemre és egy fűrészportárolóra is - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-t.

Az OKF ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén. Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén tilos.

A kerti sütögetés nem tiltott ugyan, ám csak fokozott odafigyeléssel tanácsos ilyen tevékenységet végezni - hívták fel a figyelmet -, mert a nagy hőségben a növényzet könnyen meggyulladhat.
A közlemény szerint az idén már 11 500 szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, az országos tűzgyújtási tilalom életbe lépése óta, vagyis július 2. óta pedig majdnem hétszázszor. A legtöbbször Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaptak fel a lángok szabadtéren.

A tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni - ismertették.
Azt is közölték, hogy a piliscsabai tűz keletkezésének körülményeit a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárásban tisztázza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.