Leállhatnak a műholdak és összeomolhatnak az elektromos hálózatok: geomagnetikus vihar közelít a Föld felé

Forrás: https://www.science.org/content/article/earth-s-magnetic-field-helped-life-evolve -
napszél Föld műhold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők figyelmeztetnek: furcsa dolgok történhetnek szerdán.

Múlt héten hatalmas napkitörés történt a Föld mellett. Nem érte el ugyan a bolygónkat, de sűrű napszélplazmát sodort felénk; hamarosan geomagnetikus vihar érkezik. Ez várhatóan ma, július 6-án éri el a bolygónk mágneses mezejét.

A napszél a Napból felszabaduló töltött részecskék állandó áramlása és amikor ezek a szélrohamok ütköznek a Föld magnetoszférájával, űridőjárást okozhatnak. Az űridőjárás – mint például a napszél – tönkreteheti a műholdakat, amelyekre nap mint nap támaszkodunk szolgáltatásaink során, mint például a globális kommunikáció vagy a villamosenergia-hálózat kezelése. Forrás: https://www.science.org/content/article/earth-s-magnetic-field-helped-life-evolve


A napszél főként nagy energiájú elektronokat és protonokat tartalmaz, melyek képesek megzavarni a Föld elektromos rendszereit. Szakértők figyelmeztetnek, hogy ma zavar keletkezhet az elektromos hálózatokban és a műholdak működésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.