Másodfokú riasztást adtak ki: heves zivatarok, viharos szél, jégeső és felhőszakadás jöhet

Forrás: MTI/Mohai Balázs -
eső időjárás viharos szél riasztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több keleti megyében másodfokú riasztást adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. Ezeken a területeken a következő órákban heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak érvényben másodfokú riasztások, de a nap folyamán Békés megyében is adhatnak ki hasonlót. Az ország többi területén a zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kiemelték: az ország fölött átvonuló hidegfronthoz kapcsolódó, kelet felé haladó csapadékzónában több helyen várhatók zivatarok. A Dunától keletre zivatartól függetlenül is lehetnek 60-70 kilométer/óra körüli széllökések. Az erősebb zivatargócokhoz intenzív csapadék, nagyobb méretű jég, 70-85 kilométer/órát elérő lökések társulhatnak. Elsősorban a keleti, északkeleti megyékben heves zivatarokra is van esély, 90-95 kilométer/óra sebességet meghaladó szélrohamokkal. Kisebb zivatarok a Dunántúlon is kialakulhatnak - tették hozzá.

Éjszaka egyre inkább az ország északkeleti tájain várhatók zivatarok, arrafelé még hajnalban is megdörrenhet az ég. Szerdán a késő délelőtti óráktól - nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, az Alföld középső és keleti részén, illetve az Alpokalján - fordulhatnak elő elszórtan zivatarok. Ezekhez jégeső, viharos széllökés társulhat - ismertették.

Kitértek arra is, hogy az átvonuló hidegfront hatására az ország túlnyomó részén fokozatosan megszűnik a hőség. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20 Celsius-fok között alakul. A maximumok 25 és 31 fok között valószínűek, a magasabb értékeket délkeleten, az alacsonyabbakat északnyugaton mérhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.